PROBALA SAM DA PREŽIVIM 7 DANA BEZ KAFE: Šta mislite, da li sam uspela?

Foto-ilustracija: freeimages.com/Kaan Tanriover
Podelite:

Ako mislite da možete da prestanete da pijete kafu kad god hoćete pročitajte ovaj tekst i saznajte šta se sve desilo devojci koja je prestala da pije kafu na sedam dana

Foto-ilustracija: freeimages.com/Kaan Tanriover

Foto-ilustracija: freeimages.com/Kaan Tanriover

Turska, espreso, moka, makijato, nes, late… Svi volimo da popijemo jutarnju kafu, a mnogi od nas i dve, tri, pa i više na dan. Ali, da li to znači da smo zavisni od ovog toplog napitka?

Ejmi Endrju (29) iz Londona, odlučila je da napravi mali eksperiment i da prestane da pije kafu na nedelju dana.

Prihvatila sam ovaj izazov kao nešto pozitivno. Jedna nedelja bez kafe nije ništa. Zapravo, nadala sam se da ću možda iz eksperimenta izaći drugačija, kao neko ko pije zdrave napitke ujutru…

Moje navike su otprilike ovakve: dupli espreso kad se probudim, pre nego što odem na vežbe, zatim jaka crna kad dođem na posao i još jedna oko podne. Nisam neki zavisnik od kafe, bar mislim. Jednostavno volim da je pijem ujutru, to je sve – rekla je Ejmi pre eksperimenta.

Foto-ilustracija: FeeDigitalPhotos/bplanet

Foto-ilustracija: FeeDigitalPhotos/bplanet

Drugi dan bez kafe

Ponovo sam počela dan vežbama, bez pomoći kofeina. Ovog puta sam sam se potrudila da odvežbam kako treba. Posle treninga sam na ulici naišla na veliki natpis – BESPLATNA KAFA. Prosto je neverovatno šta se sve dešava kad prestanete s nekom navikom.

Kolege na poslu su ceo moj eksperiment doživeli kao priliku da se zezaju sa mnom. Na svakom koraku bi mi nudili kafu. Odlično su se zabavljali. Iako je sve bila dobroćudna šala, malo mi je bilo čudno što se već drugog dana osećam kao zavisnik u krizi.

Počela sam da prihvatam da ovo ipak neće biti lako i koliko mi je zapravo kafa potrebna. Bila sam nekako troma i radila sam sporo i s poteškoćama, kao da nisam mogla da uključim mozak.

Treći dan bez kafe

Imala sam sastanak rano ujutru. Vežbala sam bez problema, što je potvrdilo moje sumnje da je sve samo trip u glavi. Tada sam preokrenula situaciju.

Međutim, na sastanku sam po navici naručila arapsku kafu i tek kad sam počela da je pijem setila sam se da ne smem. Ali, kad sam već počela, završila sam je do kraja. Nisam posle osećala potrebu za kafom.

Četvrti dan bez kafe

Nisam popustila zbog zabune od prošlog dana i nastavila sam bez kafe. Bilo je lakše nego na početku i sve više je počelo da mi izgleda da je u pitanju samo navika koja diktira kad šta treba da radim.

Peti dan bez kafe

Ponovo borba. Sinoć sam izašla s drugaricama i popila par čaša vina. Posle takve večeri kafa bi mi obično pomogla ujutru da se razbudim pa mi je bilo dosta teško da dođem sebi bez nje. Shvatila sam da mi najteže pada druženje bez kafe, ali i pri buđenju je zapinjalo. Ipak misli da bi mi bila dovoljna samo jedna dnevno.

Šesti i sedmi dan bez kafe

Vikendom ionako nisam pila mnogo kafe, eventualno jednu ujutru, pa mi i nije bio neki problem. U subotu uveče sam napravila još jedan propust i naručila espreso posle večere u restoranu. Budući da se dosta popilo tokom večeri, nisam ni skapirala da sam napravila prekršaj sve do sutra ujutru.

Rezultat: Mogu bez kafe, ali volim da je pijem

Moram da priznam da sam se odmah vratila u svoje stare navike, ali malo sam smanjila broj kafa koje pijem tokom dana.

Mislim da je zavisnost od kafe kod mene pre svega psihološka. U pitanju je stvar navike, a ne fizičke zavisnosti. Jednostavno volim kafu, volim ukus i aromu, a može i da me podigne kad sam umorna na poslu.

Ne nameravam da prestanem, ali sam shvatila da mi nije toliko potrebna, odnosno, retko kad baš imam potrebu da je popijem. Jednostavno volim da pijem kafu.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs / DailyMail)

Podeljeno