Profesionalni trener otkriva: Evo kako da se zauvek rešite celulita

Foto-ilustracija: Foter/Pro Juventute
Podelite:

Kako se proleće lagano završava tako i spoljna temperatura polako raste, garderobe na devojkama je sve manje i dolazi vreme za kratke suknjice i majice. Da li ste spremni, da li je loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost ostavila traga na vašem telu, da li je celulit problem?

Kada pokušate da dobijete konkretan odgovor na pitanje: “Kako da se rešim celulita”, on nikada nije jednostavan, više je razloga zašto je to tako, ali jedno je sigurno, uopšte nije lako.

Da bi shvatili šta je ustvari celulit pokušaću jednostavno da vam objasnim. Kada se ćelije masti, potpomognute nagomilanim toksinima i viškom tečnosti ujedine, nastaju sitne neravnine koje s vremenom postaju sve veće i veće i eto vidljivog celulita. Tako uvećane masne ćelije počinju da otežavaju krvotok i da usporavaju metabolizam, kako krv sve teže dolazi u kritičnu regiju tako se smanjuje prisustvo kiseonika pa samim tim se i koncentracija toksina povećava.

Pitajte Fitnes Trenera online eKlinika.rs

Najbolji način da se rešite celulita jeste kombinacija trening-ishrana-masaža-odmor.

Trening

Kako je regija zahvaćena celulitom slabo prokrvljena, morate raditi trening u kome je kiseonik osnovni izvor energije, to je aerobno vežbanje, najčešće na nekoj od kardio sprava, traci, biciklu, steperu, ili u prirodi, brzo hodanje ili sporije trčanje. Bitno je da je ova kardio aktivnost umerenog intenziteta, baš zbog maksimalne iskorišćenosti kiseonika. Da bi pospešili razgradnju celulita plan treninga kao i izbor vežbi usmerite na kritične regije, najčešće butine, zadnja loža, zadnjica. Vežbajte u široj garderobi da bi koža mogla da “diše” i toksini izašli van. Pijte dosta tečnosti jer je to veoma bitna stavka kod problema sa celulitom, morate dnevno uzimati oko 3L tečnosti, putem čiste vode ili čaja, najbolje zelenog. Vežbe disanja će takođe biti od pomoći.

Ishrana

Izbacite gazirana pića, alkohol i sve vrste sokova (osim sveže ceđenih). Ne smete konzumirati hranu koja se sprema u ulju, pogotovo ne prženu ili iz friteze. Izbor mesa neka bude piletina i riba. Unosite dosta povrća, pogotovo svežeg i sezonskog. Takođe voće mora biti na dnevnom meniju, pomorandze, jabuke, borovnica i sve ono voće koje sadrži antioksidante.

Masaža

Dobra i temeljna anticelulit masaža će svakako u velikoj meri uticati na celulit i njegovo eliminisanje. Većina salona praktikuje 10 vezanih tretmana od po sat vremena gde se „obrade“ sve kritične zone, vodite računa o izboru masera jer je to važna stavka kod ovakvih masaža.

Odmor

Pokazalo se da stresan i previše aktivan poslovni život utiču na pojavu celulita. Obezbedite svom telu minimum 7 sati sna, kao i dnevne kratke trenutke opuštanja gde ćete se dodatno odmoriti.

Ispoštujte date savete i dočekajte leto bez trunke celulita.

Pitajte Fitnes Trenera online eKlinika.rs
Milan Zarić,
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Podeljeno