Proizvodi od mesa izazivaju rak, ali ne svi! Evo koje smete da jedete

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/criminalatt
Podelite:

Ako bar jednom u toku dana jedete kobasice, slanine, salame, paštete, viršle i sve ostale prerađevine od mesa trebalo bi da se zabrinete, jer su stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije utvrdili da je prerađeno meso jedan od najvećih izazivača raka, rame uz rame sa duvanom i azbestom.

PREGLED LEKARA SPECIJALISTE ZA SAMO 300 DIN. www.eklinika.rs

Nešto manje opasno, ali ipak izuzetno opasno, jeste i crveno meso, bilo ono od juneta, teleta, goveda, ovce, koze, ili konja. Ne samo što je crveno meso nezdravo samo po sebi, ono postaje izuzetno kancerogeno tokom industrijske prerade, kada mu se dodaju aditivi, ili kada prolazi proces fermentacije i dimljenja.

Stručnjaci Agencije za istraživanje o raku SZO tvrde da 50 grama prerađevina dnevno povećava šanse za obolevanje od raka creva za 18 odsto, a veće su šanse i za obolevanje od raka pankreasa i prostate.

Nutricionista Branka Mirković kaže da se to već dugo zna, jer u mesnim prerađevinama ustvari ima najmanje mesa.

– Na kilogram mesa ide oko 100 grama hemije. Tu su emulgatori, aditivi, pojačivači ukusa, boje i mirisa. Mnogo hemije unosimo u organizam kroz prerađevine i ona nas uništava – objašnjava Mirković.

Ona kaže da meso treba jesti, ali u manjim količinama i to posebno krto meso koje je pravilno termički obrađeno.

– Ako jedemo meso, treba da jedemo ono čije nam je poreklo poznato. Svi znamo da postoji živina koja se tovi steroidima, a to ne može da bude zdravo. Takođe treba gledati i cenu, jer ako je previše jeftino, onda nam je jasno o kakvom se kvalitetu radi – kaže Mirković.

Ona zato smatra da na ambalaži mesnih prerađevina, kao što su paštete, viršle i tome slično, mora da stoji jasan i veliki natpis upozorenja da ove namirnice izazivaju rak.

Onkolog dr Ana Jovićević Bekić, kaže da mesne prerađevine kao što su viršle, paštete, šunke i slično, zbog količine masnoće, veštačkih dodataka, konzervanasa i načina pripreme spadaju u hranu koju treba izbegavati.

– Sa druge strane, poželjno je unositi živinsko meso i ribu. Mesne prerađevine su rizične po zdravlje, jer mogu da povećaju rizik od dobijanja raka debelog creva, a opasne su i po srce – kaže dr Jovićević Bekić.

PREGLED LEKARA SPECIJALISTE ZA SAMO 300 DIN. www.eklinika.rs

U Ministarstvu zdravlja kažu da sa velikom pažnjom prate najnovija istraživanja i da su u stalnom kontaktu sa predstavnicima SZO.

– Za sada ne postoje zvanične preporuke SZO po ovom pitanju, jer je navedeno istraživanje samo deo procesa koji zahteva dodatna ispitivanja javno-zdravstvenih rizika. Identifikacija bilo kog faktora koji može biti kancerogen, zahteva dalju procenu rizika po zdravlje. Dodatnim istraživanjima potrebno je utvrditi nivo rizika u datim okolnostima, odnosno koje količine i kolika izloženost eventualno mogu biti opasne po zdravlje građana – kažu u Ministarstvu i napominju da će nastaviti da prate ovu temu i dalji razvoj situacije.

 

eKlinika.rs / Izvor: 24sata

Podeljeno