Prvi ginekološki pregled

Podelite:

Osnovi i jedini pravi način na koji ćete pokazati da ste odgovorna i samosvesna osoba, jeste da bez velikog broja pitanja i opravdanja nađete vreme za sebe i svoje zdravlje. Kao što nam roditelji zakazuju prvi stomatološki pregled i na taj način bude svest da je potrebno da brinemo i negujemo naše zube, tako svaka devojka treba da zna kada je pravo vreme da poseti svog ginekologa i preuzme odgovornost prema svom reproduktivnom sistemu. U daljem tekstu potrudiću se da odovorim na meni najcešća postavljena pitanja u vezi navedene teme.

ginekoloski pregled

  1. Kada je pravo vreme za prvi ginekološki pregled?

Odgovor na ovo pitanje je veoma kompleksan  i zavisi od više faktora.  Na prvom mestu preporučujem da devojke koje nemaju zdravstvenih problema, imaju redovne menstrualne cikluse ( razmak između menstrualnih ciklusa od 21 do 35 dana ) i nisu imale seksualne odnose, svoj prvi ginekološki pregled obave u 18 – oj godini života. Međutim ukoliko postoje određene zdravstvene tegobe u vidu bola, grčeva u donjem delu stomaka, neregularni menstrualni ciklusi ili imate 16 godina a niste dobili Vašu prvu menstruaciju, prisustvo pojačanog, osećaj  neprijatno sekreta, svraba spoljašnjih genitalija, vagine, ukoliko ste ranije seksualno aktivni, seksualno ste aktivni a imate izostanak ciklusa, u koliko imate nedoumice i pitanja u vezi planiranja prvog seksualnog odnosa, razmišljate o adekvatnoj kontracepciji, neophodno je da se pre javite ginekologu.

  1. Kako će me ginekolog pregledati i šta će pomisliti?

Moje pitanje na vaše pitanje: „A kako vas pregleda stomatolog, lekar opšte prakse, fizijatar, neurolog, kardiolog, urolog i drugi lekari ostalih specijalnosti? Verujte mi reproduktivni sistem zene nije nista posebno, čudno, drugačije ili strašno u očima jednog ginekologa. Nikako ne treba da se stidite ili da vam je neprijatno. Vaše je da zakažete termin i da se uputite pripremljeni na Vaš zakazani ginekološki pregled. Sama priprema zahteva osnovnu higijenu spoljasnjih genitalija, da nemate menstrualno krvarenje navedenog dana ( izuzev ako imate preoblema sa krvarenjem pa lekar treba da utvrdi uzrok navedenog ), da u zadnjih 24h niste imali seksualne odnose i s’ obzirom da pregled podrazumeva i uzimanje vaginalnog i  cervikalnog brisa ne savetuje se ispiranje vagine.

  1. Sta će mi raditi ginekolog?

Svaki ginekoloski pregled se započinje anamnezom, tj. ginekolog postavlja određena pitanja na koja treba iskreno da odgovorite. Na taj način ostvarujete prvi kontakt sa svojim ginekologom, upoznajete ga, postavljata mu pitanja, iznosite svoje nedoumice. Sledeći korak je pregled, korake samog pregleda možete pronaci na internetu, ja ću vas u ovom delu posavetovati da u toku samog pregleda postavljate pitanja svom ginekologu vezana za pregled, način pregleda, sledeći korak u pregledu, zamolite vašeg ginekologa da vam pokaže ultrazvucni nalaz, da vidite kako izgledaju jajnici, materica, osim što ćete se osloboditi i videti da to nije ništa strašno imaćete dodatnu edukaciju i savete koje ćete pametno koristiti.

  1. Ginekolog mi ništa nije rekao i objasnio?

Da, to je često pitanje i ovde na eklinika.rs . Ja ću to isto preformulisati i postaviti podpitanje: „Da li ste vi ginekologa pitali ili tražili da vam objasni ili ste samo jedva čekali da zgrabite izveštaj i izletite napolje?“ U većini slučajeva je to razlog vaše nepotpune informisanosti. Budite strpljivi, istrajni, samouvereni, dajte sebi vremena, iskoristite svoj zakazan termin i rešite sve dileme koje imate u glavi.  Uz sve navedeno savetujem da zapišete pitanja koja želite da postavite, često nam se dešava da u takvim trenucima nešto zaboravimo, ne dozvolite sebi taj luksuz, ne prepuštajte ništa slučaju, u pitanju je vaše zdravlje i negujte ga na pravi nacin.

autor: Dr Aleksandra Vojinović

About the Author

Dr Aleksandra Vojinović
Završila Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu 2013 godine titula doktor medicine.
Podeljeno