Rak dojke: Strah najveći neprijatelj

Podelite:

IZVOR: TANJUG

Saznanje da boluju od karcinoma dojke ili grlića materice izaziva takav stres kod žena i reakciju koja se može uporediti sa gubitkom voljene osobe, deteta, roditelja, partnera, istaknuto je danas na sumiranju rezultata projekta „Socijalna i radna rehabilitacija žena kod kojih je dijagnostikovan karcinom grlića materice i dojke“.

RAK

 

Projekat je pokrenut pre tri godine i praćeno je 3.000 žena kod kojih je dijagnostikovan karcinom, koje su operisane i prošle hemoterapiju. 

Istraživanje je sprovedeno u tri zdravstvene ustanove Institutu za onkologiju, KBC Bežanijska kosa, GAK u Višegradskoj, a obavljeno je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u okviru programa „Srbija protiv raka“. 

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović istakla je da je kao lekar bila u prilici da sretne žene kojima je uspostavljena dijagnoza i koje su bile u očaju. 

„Imala sam prilike u različitim fazama da ih vidim, kada su šokirane, kada negiraju realnost, kada su depresivne, besne, ljute i u svim tim okolnostima usamljene“, naglasila je Dejanović. 

Ona je dodala da se strah od bolesti i neizvesnostri, koju ona nosi, širi na sve ukućane i da se kod najvećeg broja obolelih žena javlja osećanje bespomoćnosti. 

Ministarka je ukazala da je važno da se u njihovo lečenje osim onkologa, hirurga uključe i psiholozi i psihijatri. 

Klinički psiholog i rukovodilac projekta Vesna Kostić ukazala je da istraživanje pokazalo da obolele žene prolaze kroz nekoliko faza u susretu sa dijagnozom teške bolesti. 

Na samom početku, kako je navela, žene su u šoku, potom sledi poricanje bolesti, depresija, bes, ljutnja, ali je najintenzivniji simptom koji prati ovu bolest- strah. 

Kostić objašnjava da je tokom projekta u GAK u Višegradskoj otvoreno Savetovalište za žene obolele od karcinoma, ali da je ovo savetovalište ubrzo postalo malo i predložila da se formira centar za onkološke pacijente. 

Onkohirurg Miroslav Granić rekao je da hirurzi nastoje da u lečenju karcinoma sačuvaju dojku ženama, ali da u pojedinim situacijama neophodna je i amputacija. 

Ovakve operacije, kako kaže Granić, ostavljaju velike ožiljke na grudima, ali i ožiljke na duši. 

Da lečenje karcinoma nije samo hirurrški nož i citostatici, već da mora biti kompletna briga o socijalnoj i radnoj rehabilitaciji žene ukazala je ginekolog onkolog Vesna Kesić. 

Ona je dodala da u savetovalištima za obolele žene od karcinoma praktikuju grupni rad i da se uključuje porodica obolele, ali i lekari drugih specijalnosti. 

Psihoonkolog Snežana Mijalković naglasila je da se u savetovalištima pomaže pacijentima da se adaptiraju na dijagnozu, da se nose sa tretmanom, omogući oporavak i postavi nova životna mudrost.

Izvor: B92.net

Podeljeno