Rastura vas glava, a ne piju vam se lekovi? Evo kako da pomognete sebi!

Freeimages.com
Podelite:
Prema poslednjim istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije, 47 odsto ljudi imalo je glavobolju bar jednom u protekloj godini, a razlozi su najrazličitiji, od loše cirkulacije do stresa ili dehidracije.

Glavobolja se može pojaviti iz više razloga, a često smo sami krivi za to neprijatno stanje. Ponekada je u pitanju i držanje dijete, alkohol ili neprospavana noć. Kod takvih glavobolja možete probati s nekoliko tehnika, a ako shvatite da vam ne pomažu, tableta protiv bolova sigurno hoće. Ponekad je jednostavno lakše uzeti tabletu protiv bolova koja će brzo otkloniti glavobolju, a vi nećete izgubiti ceo dan s nesnosnim „bubnjanjem“ u glavi.

Odmorite se

Jedan od najčešćih uzroka glavobolja su napeti mišići u telu i veliki nivo stresa, pa bi bilo dobro ako možete da prilegnete na neko vreme u zamračenu sobu. Stimulacija poput svetla i buke takođe pridonosi pojavi glavobolje pa vam nekoliko minuta u mraku sa zatvorenim očima može pomoći.

Opustite se uz meditaciju

Ukoliko vas glavobolja zatekne na poslu nemate previše izbora, ali možete odvojiti nekoliko minuta i opustiti se disanjem, odnosno meditiranjem. Još uvek se vode istraživanja koja traže potvrdu kako tačno meditacija utiče na otklanjanje glavobolje, ali sigurno je da vam neće škoditi. Udahnite duboko nekoliko puta i polako ispustite vazduh. Dovoljno je pet minuta za relaksaciju.

Posavetujte se sa lekarima online u samo 3 klika putem servisa www.eklinika.rs.

Istegnite se

Napetost u mišićima koja uzrokuje glavobolje često se skuplja baš u predelu vrata, pa nije loše malo se istegnuti uz masažu. Polako naginjite glavu na svaku stranu, napred i unazad kako biste istegli mišiće.

Popijte kafu za bolju stimulaciju

Ukoliko se odlučite za tabletu protiv bola jer je pred vama dan pun izazova i treba vam brzo i lako rešnje, pomoći će još i šoljica kafe. National Headache Foundation tvrdi da oko 130 mg kofeina može poboljšati dejstvo tablete protiv bolova za čak 40 odsto.

Možda ste dehidrirali?

U žurbi i danu natrpanom obavezama često zaboravljamo osnove, a jedna od njih je i obična voda. Ukoliko ste dehidrirali, moguće je da vas zbog toga boli glava. Prema studiji iz 2012. objavljene u The Journal of Nutrition,  ako popijete oko 2,5 dcl vode, vrlo brzo će vam biti bolje.

Koristite eterična ulja

Masaža slepoočnica može biti prijatnija uz nekoliko kapi eteričnog ulja, posebno od ruzmarina ili timijana. Možete probati i druga eterična ulja koja sadrže karvakrol, budući da on deluje protiv upala.

Uzmite magnezijum

On će opustiti mišiće i smanjiti napetost koja uzrokuje glavobolju. Inače ga možete dobiti iz namirnica poput semenki bundeve, skuše, suvih smokava, tamne čokolade, a ako ga uzimate u tabletama, dnevna doza je 400 mg.

Pripremite čaj od đumbira

U mesecima koji stižu čaj od đumbira najbolji je izbor jer jača imunitet, ali i pomaže protiv glavobolje. Isecite dva manja korena i prelijte vrelom vodom, pa ostavite da poklopljeno stoji oko pola sata. Ako vam čaj nije ukusan, dodajte malo meda.

Posavetujte se sa lekarima online u samo 3 klika putem servisa www.eklinika.rs.

eKliniika.rs / 24sata.rs

Podeljeno