Razgovor utiče na inteligenciju bebe

Podelite:

IZVOR: BETA

Pričanje novorođenim bebama utiče na njihovo pravilno formiranje mozga i inteligenciju, saopštili su naučnici u najnovijoj studiji objavljenoj u SAD.

3

 

Studija je pokazala da roditelji treba bebama da pričaju tako što će povezivati reči s njihovim značenjem i situacijom. 

Kada pokažu „ovo je pomorandža, a ovo je činija“, treba kasnije da pomorandžu stave u činiju, kako bi dete shvatilo kontekst priče roditelja i tako razvilo inteligenciju u najmlađem uzrastu. 

„Roditelji stvaraju inteligenciju deteta kroz govor“, rekla je profesorka psihologije Eni Fernald sa Univerziteta Stanford. 

Prema njenim rečima, bebama ne treba govoriti mazno i u skraćenicama, već je bolje izgovarati složene rečenice, kakve se razmenjuju i sa odraslim osobama. 

Istraživanje je predstavljeno na sastanku stručnjaka američkog udruženja za unapređenje nauke (American Association for the Advancement of Science). Na sastanku su stručnjaci razmatrali prednosti predškolskog obrazovanja. 

Oni su preporučili i da predškolsko obrazovanje počne sa tri umesto sa četiri godine. 

Naučnici su već sproveli testove i angažovali zainteresovane majke da prođu osmonedeljni kurs obuke. Utvrđeno je da su majke koje su prošle obuku bolje i složenije komunicirale s decom, što kasnije utiče na njihovu inteligenciju. 

Izvor: B92.net

Podeljeno