Realan život Alise u zemlji čuda

Podelite:

Sindrom Alise u zemlji čuda je kod Abigejl Mos, urednice popularnog sajta Planetlvy.com, dijagnostikovan posle gledanja hit televizijske serije „Doktor Haus“ u kojoj je pacijent imao isti poremećaj.

alisa

 

Do tada su je lekari zbunjeno gledali godinama. Ona je rekla: „Napadi su bili zastrašujući i što je najgore niko nije znao šta je to. Mnogo više istraživanja treba da se uradi, ja ne mislim da je sindrom redak kao što većina psihologa veruje“.

Mos je halucinacije prvi put doživela sa pet godina i tada su se ponavljale skoro svakog dana, a sada oko pet puta godišnje. Napadi se mogu desiti bilo gde i u bilo koje vreme, a pored promena telesne slike i vizuelne percepcije, sindrom uključuje osećaj da je vreme suviše brzo ili suviše sporo, kao i iskrivljenu percepciju zvuka.

zemlj cuda

 

Najčešći je kod dece, ali ga neki ljudi doživljavaju i kasnije u životu. Uzrok se ne zna, ali se smatra da je povezan sa migrenom, epilepsijom i žlezdanom groznicom. Trenutno ne postoji poznat tretman, osim da se traži osnovni uzrok koji može biti tretiran.

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno