REČ STRUČNJAKA: Erektilna disfunkcija – problem i rešenje

Podelite:

Erektilna nesposobnost predstavlja ustanovljen problem zdravlja i značajno utiče na kvalitet života. Mnogi ljudi sa ovim problemom se osećaju depresivnim, ljutim, neraspoloženim, sa gubitakom samopouzdanja i imaju loš kvalitet života. Njihovi seksualni partneri se osećaju odgovornim za nastali problem iliimaju iskustvo sopstvene seksualne disfunkcije. Ovaj zdravstveni problem ima veliki negativan ekonomski uticaj.

Starenje značajno utiče na erektilnu sposobnost muškarca. Isto tako sa starenjem dolazi do povečane učestalosti simptoma donjeg urinarnog trakta najčešće usled dobroćudnog uvečanja prostate (benigne hiperplazije prostate). Mnoga epidemiološka istraživanja ukazuju na povezanost simptoma donjeg urinarnog trakta (LUTS) i erektilne disfunkcije (ED). Ta međusobna povezanost je nezavisna u odnosu na starost i komorbiditete, kao što su hipertenzija, dijabetes mellitus, dislipidemija i koronarna bolest srca. Medjutim, uzročna veza između ova dva stanja nije u potpunosti rasvetljena. Danas su aktuelne 4 patofiziološka mehanizma koja potkrepljuju odnos između simptoma donjeg urinarnog trakta i erektilne disfunkcije.

U junu 2008. godine odobrena je svakodnevna upotreba tadalafila u dozi od 5mg u terapiji erektilne disfunkcije od strane Američkog udruženja urologa, a naredne godine i od strane Evropskog udruženja urologa.

Pitaj Doktora Urologa eKlinika.rs

Podeljeno