Reumatoidni artritis: Rizik se čita iz DNK

Podelite:

Međunarodni tim istraživača je pronašao više 42 oblasti u ljudskoj DNK koji povećavaju rizik od nastanka reumatoidnog artritisa, a ova studija je do sada najobimnija, jer je u njoj učestvovalo preko 30.000 pacijenata.

rizik

 

Tim koji je bio uključen u istraživanje upoređivao je DNK pacijenata koji su oboleli od reumatoidnog artritisa i potpuno zdravih osoba koje su na neki način bile povezane sa ovom bolešću, a rezultati istraživanje im daju nadu da bi u skoroj budućosti mogli biti proizvedeni lekovi koji bi mogli da obezbede zaštitu od „grešaka“ u DNK koje izazivaju bolest. 

Terapija za ovu bolest postoji, ali se pokazalo da nije u svakom slučaju podjednako efikasna, jer pacijenti u različitim slučajevima regiju na nju sasvim individualno, pa je kod nekih lečenje izuzetno dramataično. 

Kompletno istraživanje je objavljeno u žurnalu „Nauka“. 

Vodeći istraživač, Robert Plendž sa Medicinske škole na Harvardu je otkrio da jedna od ovih regija u DNK proizvodi slabost organizma i da se nakon toga leči postojećim lekom koji je proizveden testiranjem i slučajno, umesto da se proizvede specifičan lek koji će zapravo da reši kompletan genetski problem. 

„Ovo nam može dati mogućnost da korišćenjem genetike otkrijemo nove lekove za složene bolesti poput reumatoidnog artritisa, koji bi možda bili efikasniji od postojećih“ dodao je on. 

Međutim među stručnjacima ne postoji saglasnot oko toga da identifikacija genetskih grešaka i slabosti iz DNK ima bilo kakvog značaja za lečenje ove bolesti i da „uspavljivanje“ genetskih deformacija u tim slučajevima pomaže u tome da se izbegne bolest. 

Međutim doktor Plendž kaže da je on pronašao lek koji se uspešno bori protiv ovih simptoma koji nastaju usled genetskih grešaka, koji potvrđuju nejgovo genetsko istraživanje. 

„Istraživanje pokazuje neverovatan medicinski potencijal. Ovaj pristup može da se koristi kako bi se identifikovao lek za vrlo složene bolesti, ne samo za artritis, već i dijabetes, Alchajmerovu bolesti i većinu koronornih oboljenja“. 

Istraživanje je pokazalo još jednu bitnu stvar, a to je da su identične genetske greške uočene kod onih koji boluju od reumatoidnog artritisa, kao i kod onih koji boluju od raka krvi. 

Genetičarima taj podatak sugeriše da bi oboleli od reumatoidnog artritisa možda mogli iuspešno da se leče i lekovima koji se uobičajeno koriste kod onih koji imaju rak krvi, jer se radi o istom genetskom poremećaju.navedeno je u studiji. 

IZVOR: BBC

 

Podeljeno