REVOLUCIONARNO: U laboratoriji uzgojena noga koja može da oseća i hoda! (VIDEO)

Printskrin: Youtube/MassGeneralHospital
Podelite:

Naučnici su uspeli da od matičnih ćelija uzgoje prvu veštačku nogu koja će u potpunosti moći da zameni amputiranu, sa svim njenim funkcijama

Printskrin: Youtube/MassGeneralHospital

Printskrin: Youtube/MassGeneralHospital

Naučnici su u laboratoriji uzgojili prvu veštačku nogu koja stimuliše krv i reaguje na nadražaje, što će dovesti do toga da se jednog dana na mesto izgubljenog uda transplantira nov,  uzgojen od pacijentovih sopstvenih matičnih ćelija.

Prvu ovakvu nogu na zamorcima su testirali stručnjaci u Opštoj bolnici u Masačusetsu, na čelu sa hirurgom doktorom Haroldom Otom.

Doktor Ot i njegov tim prvo su pokupili matične ćelije s životinje, tehnikom koja se zove decelularizacija. Zatim su ih potopili u specijalni rastvor i od njih su uzgojili mišićna i vaskularna tkiva, pomoću specijalnog kalupa kojim su definisali oblik i građu da odgovara izgubljenom udu.

Sledeći korak bio je da se taj ud stavi na nogu zdrave životinje kako bi se videlo da li funkcioniše, i desilo se čudo! Krv je počela da cirkuliše kroz ud životinje baš kako bi trebalo.

Ista tehnika isprobana je kako bi se napravile sintetičke bešike i drugi organi, međutim ne tako uspešno.

Ovaj proboj u medicini mogao bi biti od revolucionarnog značaja, jer otvara mogućnost da se amputirani uvodi zamene novim. To bi stvorilo ogromnu prednost u odnosu na robotsku protetiku.

Ruke i noge uzgojene od sopstvenih ćelija veliki plus su u odnosu na bio-kibernetiku, jer se smanjuje mogućnost da će telo primaoca odbaciti ud.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs / Izvor: rt.com)

Podeljeno