Rezom protiv znojenja

Podelite:

IZVOR: NOVOSTI.RS

U Institutu za plućne bolestI Vojvodine operacijom rešavaju hiperhidroze.

rezom

Osobe koje pate od prekomernog znojenja isprobavaju sve moguće metode da bi se rešile ovog neprijatnog problema. 

Za oko tri odsto svetske populacije koju muči hiperhidroza, jedino trajno rešenje je operacija, torakoskopska simpatektomija. 

Ova minimalno invazivna procedura je standard lečenja i izvodi se već 30 godina svuda u svetu, a kod nas se radi jedino na Klinici za grudnu hirurgiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici i to od 1996. godine. 

Za poslednjih pet godina u ovoj ustanovi operisano je oko 1.200 pacijenata sa celog Balkana. Efekat operacije vidljiv je odmah posle buđenja iz anestezije. Posle odlaska kući, pacijent nastavlja normalan svakodnevni život, već narednog dana se vraća redovnim poslovnim aktivnostima – kaže za „Novosti“ dr Ivan Kuhajda, specijalista grudne hirurgije iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine. 

„Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje oko 30 minuta, rade se po dva mala reza sa obe strane grudnog koša (visoko u pazušnim jamama) veličine pet milimatara“ pojašnjava dr Kuhajda.“Operacija se izvodi tako što se pod kontrolom kamere preseče simpatički lanac između rebara, u zavisnosti od lokalizacije znojenja. Rezovi na koži se ne šiju, već se lepe specijalnim lepkom, tako da ožiljaka nema.“ 

Najbolji efekat operacija ima kod pacijenata sa prekomernim znojenjem dlanova (95 odsto pacijenata je dugoročno zadovoljno), i kod onih sa hiperhidrozom pazušnih jama (oko 85 procenata), a uspeh kod pacijenata sa hiperhidrozom lica i/ili crvenilom lica je oko 70 odsto. Intervencija nema neželjenih efekata na druge organe (srce, pluća), motoriku, psihu, trudnoće. Posle operacije smanjuje se samo prekomerno znojenje pojedinih delova tela, ali ne dolazi do smanjenja ili prestanka znojenja celog tela. 

„Ipak, kod oko 30 odsto pacijenata javlja se kompenzatorno znojenje na drugim delovima tela“ dodaje dr Kuhajda. „Najčešće se ono javlja na donjem delu leđa, stomaku, preponama, listovima. Individualno je da li će se i kojim intezitetom javiti kompezantorsko znojenje. Komplikacije operacije su izuzetno retke i javljaju se u manje od jednog procenta operisanih.“ 

Mada hiperhidroza može da bude primarna (kada joj se ne zna tačan uzrok), dešava se da je pojačano znojenje posledica drugih poremećaja: dijabetesa, endokrinih poremećaja, nekih tumora, tuberkuloze, limfoma, bolesti simpatičkog sistema, neuroloških i psihijatrijskih bolesti (Parkinsonova bolest, Riley-Day Sy.), nekih povreda ili operacija, upotrebe određenih lekova, menopauze. 

„Osobe sa primarnom hiperhidrozom imaju ozbiljan društveni problem koji im onemogućava normalno funkcionisanje u društvu. Zbog ovog problema oni izbegavaju kontakte i rukovanja, gube samopouzdanje, a kada su u društvu osećaju se neprijatno što opet pojačava prekomerno znojenje“ pojašnjava dr Kuhajda. „Istraživanja su pokazala da se hiperhidroza delom nasleđuje, i da 25 do 50 odsto pacijenata ima u porodici nekog sa istim problemom.“ 

Sa odgovarajućim uputom za bolničko lečenje operacija je besplatna, a bez uputa ova intervencija u Sremskoj Kamenici košta 120.000 dinara.

Izvor: B92.net

Podeljeno