S godinama se boginje teže podnose

Podelite:

Boginje se najčešće javljaju kod dece, ali nije retkost da se pojave i kod odraslih u zrelim godinama. Lekari kažu da to nije ništa neobično, jer oni koji ih nisu preležali u detinjstvu preleže ih kasnije sa svojom decom.

boginje Činjenica je, međutim, da „crvene tačkice“ po koži stariji teže podnose nego deca. Boginje spadaju u grupu zaraznih bolesti koje se karakterišu osipom po koži i simptomima oboljenja najčešće disajnih organa, praćenih povišenom temperaturom. Najpoznatije su male boginje – morbili, srednje boginje – varicella, crvenka – rubeola i danas iskorenjene, ali najopasnije velike boginje – variola vera. 

– Kod odraslih pacijenata danas najčešće viđamo srednje, takozvane ovčije boginje i to kod onih osoba koje ih nisu preležale u detinjstvu, pa kad postanu roditelji, preleže ih zajedno sa decom. Ali, za razliku od dece mlađeg uzrasta, gde ova bolest gotovo uvek protiče sa blagim simptomima, uz minimum komplikacija, uz mirovanje i toaletu promena, kod odraslih ide sa visokim temperaturama, mnoštvom promena i na koži i na sluznicama i vrlo često uz sekundarne bakterijske komplikacije. S obzirom na to da kad se osoba jednom zarazi, stiče trajni imunitet, ali virus ostaje u organizmu i može kasnije pri padu imuniteta da izazove kliničku sliku herpes zostera,.danas se sve češće i kod ovog oblika praktikuje vakcinacija – kaže za „Danas“ dr Branka Lazić, načelnica opšte medicine u Domu zdravlja Stari grad. 

Male boginje kod nas gotovo su iščezle u drugoj polovini prošlog veka obaveznom vakcinacijom male dece za koje su one i najopasnije. Međutim, sa jačanjem antivakcinalnog lobija, kako tvrdi naša sagovornica, opao je procenat vakcinisane dece, pa su se u dva maha sporadično javile i kod dece, ali i kod mlađih odraslih osoba, što može u budućnosti predstavljati veliki problem. 

Osip na koži ponekad zna da zavara i same lekare prilikom davanja dijagnoze, pa se dešava da „crvene tačkice“ pripisuju alergijama, a onda se ispostavi da su to ipak boginje. Doktorka Lazić ističe da se to može dogoditi jer sve vrste boginja mogu da imaju i atipične oblike, te se mogu zameniti sa drugim oboljenjima, pa i sa alergijama. 

– Praćenjem i čestim kontrolama sumnjivih slučajeva ova nedoumica se otklanja. Komplikacije su najteže kod, na svu sreću, iskorenjenih velikih boginja, ali i lakši oblici naruše imunitet, pa nisu retki bronhitisi, upale pluća, srednjeg uha i slično, kaže dr Lazić i ističe da je aktivna imunizacija najbolja prevencija, ali ukoliko se bolest već pojavi, onda pomaže izolacija pacijenta, uz mirovanje 21 dan i simptomatsku terapiju. 

Izvor: Danas.rs

Podeljeno