Savet trenera: Nećete verovati kojim napitkom možete da ubrzate mršavljenje

freeimages.com
Podelite:

Da li kafa može pomoći prilikom treninga redukcije, tj. mršavljenja i kakav efekat ima korišćenje kafe?

Stručnjaci smatraju da ubrzo nakon konzumiranja kafe dolazi do blage nervne stimulacije, što pojačava budnost, uzrokuje osećaj toplote, ubrzani rad srca. U većim količinama kafa uzrokuje uzbuđenost, psihički nemir, lupanje i preskakanje srca.

Kod treninga redukcije telesne mase težimo ka tome da masti što pre uključimo u proces sagorevanja i potrošnje. U tu svrhu pre kardio-treninga radimo vežbe koje će nam pomoći da smanjimo nivo glikogena da bi mast što pre postala primarni izvor energije. Kao što znate, najbolje vreme za trening mršavljenja je jutro, vežbanjem ujutru na prazan stomak ili s malo unetih kalorija ubrzavamo sagorevanje masti, naš trening postaje efikasniji.

Koja je tu uloga kafe? Postoji jedan trik. Ukoliko konzumiramo kafu pre treninga redukcije telesne mase, smanjujemo vreme potrebno da se masti uključe u razgradnju za 50%. Kofein deluje kao sagorevač masti, ubrzava sagorevanje viših masnih kiselina. Uživamo u jutarnjoj kafi, ali i pripremamo telo za efikasniji rad. Dnevna upotreba kofeina ne bi smela da pređe 300mg i to je gornja granica. Kofein nije prisutan samo u kafi, ima ga i u čajevima, energetskim pićima i raznim sokovima.

Popili ste jutarnju kafu, spremni ste za trening, šta još čekate?

Milan Zarić,

master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

Podeljeno