Saveti nutricioniste: 7 načina da lakše smršate

Podelite:

Pošto je počela sezona kada se očekuje da budemo fit, savetujemo vam da što pre promenite način ishrane. Ugledni američki nutricionista Joy Bauer preporučuje 7 načina kako da započnete prolećno mršavljenje.

smrsateUz malo truda i obazrivosti pomoći ćete organizmu da se oslobodi viška kilograma i masnih naslaga

TEČNE KALORIJE

Sve je aktuelniji trend ispijanja kafa koje su pretrpane kalorijama, šećerima, mastima, pa ih zato izbegavajte. Recite „ne“ i sokovima, gaziranim pićima i ostalim napicima bogatim šećerima.
Predlog: Umesto kafe koja je više desert, nego napitak izaberite običnu, domaću kafu. Ili produženi espreso. Pijte običnu vodu. Dodajte malo limuna ili narandže.

ISKLJUČITE TV
Zaboravite na daljinski i izađite napolje. Sedenje ispred TV je višestruko štetno, a u tim trenucima najčešće birate i da grickate nezdravu hranu.
Predlog: Neka vam lepo vreme bude podsrtrek. I najkraća šetnja je rekreacija. Nećete unositi kalorije, mislićete usmeriti na druge aktivnosti, pa ćete biti i u minusu sa kilogramima.

OBROK POČNITE SUPOM
Iako ste gladni, nemojte odmah da navalite na glavno jelo. Voda i vlakna su dobar izbor za „predjelo“, jer će vam se stomak napuniti, pa ćete manje jesti.
Predlog: Obrok započnite bistrom supom. Najbolji izbor je pileća.

GRILUJTE
Ovo je idealan način pripremanja hrane. Ne morate ništa da dodajete, neka se hrana priprema u sopstvenom soku.
Predlog: Riba i povrće bi trebalo što češće da vam budu na meniju. Ove namirnice biće brzo spremljene, a vi se nećete umoriti.

IZBEGAVAJTE UGLJENE HIDRATE
Nekoliko dana nedeljno nemojte da jedete namirnice bogate ugljenim hidratima (hleb, paste). Potpuno izbacite hleb iz jelovnika makar jednom nedeljno.
Predlog: Umesto ugljenih hidrata pojedite sveže povrće ili hranu bogatu proteinima. To će povoljno uticati na vaš probavni sistem.

ZATVORITE KUHINJU
Mada su dani sve duži i vreme od večere do spavanja je sve teže za pregurati bez grickalica, zatvorite kuhinju nakon poslednjeg obroka. Nemojte ni da svraćate u tu prostoriju.
Predlog: Ako vas uhvati kriza, popijte čašu obične vode ili šolju biljnog čaja. Operite zube. Svež dah i ukus paste u ustima trebalo bi da smanje vašu želju za hranom.

BEZ DODATAKA
Jedite ukusno pripremljenu hranu, ali je ne opterećujte suvišnim umacima, prelivima… Ne štedite začine.Predlog: Salatu ne prelivajte, ne pripremajte kalorične soseve, a sladoled jedite bez čokoladnih mrvica, karamel preliva…

Izvor: Žena Blic

Podeljeno