Saznajte kako je alkohol dobar za zdravlje i seksualni život

Podelite:

Biznismen otišao kod lekara. “Bole me ruke, malo me bolucka u grudima, i počeo sam da zaboravljam stvari”, žali se. Lekar ga pregleda i kaže mu: “Imate početni artritis, blaže srčano oboljenje i možda ste u ranoj fazi demencije. Koliko pijete?”“Ma, ni kapi”, kaže ponosno pacijent.“E, pa, to objašnjava sve”, kaže lekar. “Prepisujem vam dva i po deci vina dnevno”.

alkohol

Ovo nije ni vic ni šala, kaže Toni Edvards, pisac i novinar koji se bavi naukom, koji prenosi najnovije istraživanje o alkoholu, koje je pokazalo da alkohol, daleko od toga da je štetan, i može čak da spreči neke bolesti. Najbolji izbor je crno vino, ali ga treba piti umereno.

Edvards čak, u šali, kaže: “Ako lekar propusti da preporuči alkohol bar nekim svojim pacijentima, trebalo bi da ga tuže za profesionalni nemar”, i dodaje “ to je, bar, logični zaključak koji sam izvukao čitajući gotovo pola miliona naučnih radova o alkoholu“.
Profesor Kerol Sikora, onkolog u Velikoj Britaniji kaže da previše alkohola, ne samo da ubija, već “uništava živote, razbija porodice, uništava karijere, izaziva mentalne i fizičke bolesti i ima ogroman negativan uticaj na društvo.” I pored toga, on dalje kaže: “Ali, ako uopšte ne pijete, kod vas postoji rizik da dobijete zdravstvenih problema sa srcem, udovima, mozgom, šećerom u krvi i bubrezima.”

 1) Srčana oboljenja
Studija na Harvardu u kojoj je učestvovalo 12.000 muškaraca sa visokim krvnim pritiskom tokom 13 godina pokazala je sledeće: 10 do 15 grama alkohola (srednja čaša vina) dnevno smanjuje rizik od srčanih oboljenja za blizu 40 procenata. Međutim, preko 50 grama (dve trećine boce vina), smanjuje rizik čak za 60 odsto.
Devetogodišnja studija koja je uključila gotovo pola miliona Amerikanaca pokazala je da alkohol “značajno” produžava život već obolelih.

2) Obična prehlada
Farmaceutske kuće troše milijarde u pokušaju da pronađu način da spreče prehladu ali bezuspešno. U zajedničkom istraživanju Harvarda i španskih univerziteta od 2002. godine pokazalo se da oni koji konzumiraju vino imaju čak 60 odsto manje šanse da “zakače” prehladu, dok se isto odnosi na neverovatnih 88 procenata onih koji piju belo vino.

 

Oni koji piju 20 grama alkohola dnevno (nešto malo više od velike čaše vina) imali su deset puta manje simptome prehlade od trezvenjaka.

 

3) Rak dojke
Analizom 1.500 slučajeva žena na jugu Francuske obolelih od raka dojke, došlo se do zaključka da nijedan sljučaj nije imao nikakve veze sa unosom alkohola. Do 15 grama alkohola ili vina (srednja čaša) dnevno smanjuje rizik – i to za neverovatnih 42 odsto. Najviše su bile zaštićene žene koje su bile vino svakodnevno, ali pozitivnih efekata nema ako se konzumira s vremena na vreme.

 

Zbog svega navedenog, istraživači su doneli zaključak: malo ali redovno konzumiranje vina smanjuje rizik od raka dojke.

 

4) Dijabetes
Istraživači iz Kanade otkrili su da oni koji konzumiraju alkohol imaju za 13 odsto manje šanse da dobiju dijabetes od onih koji “ne pipaju” alkohol. Preporučene količine: između šest grama alkohola (pola male čaše vina) i 48 grama (dve velike čaše) dnevno, smanjuju rizik od dijabetesa za oko 30 procenata. Postoje dokazi da se kod žene koje umereno piju imaju gotovo dvostruko smanjuje rizik od dijabetesa nego kod muškaraca.

 

5) Reumatoidni artritis
Dve odvojene skandinavske studije, u kojima je učestvovalo 3.000 žena, pokazale su da oni koji izbegavaju alkohol imaju 40 odsto veće šanse da dobiju reumatoidni artritis, dok kod alkoholičara taj procenat iznosi 45, ali u obrnutom smeru – imaju manje šanse da obole od RA.
Najefikasnije doze su oko 10 grama (nešto malo manje od male čaše vina) dnevno. Međutim, opasnost od dobijanja bolesti raste ako unosite više od 30 grama dnevno (dve srednje čaše).
Da li alkohol pomaže kod već obolelih? Oni koji redovno piju imaju znatno lakše simptome od onih koji ne piju alkohol.

 

6) Osteoporoza
Grupa žena sklona osteoporozi, a to su one koje su u post-menopauzi, dobila je zadatak da ostavi alkohol na dve nedelje (prethodno su ga umereno konzumirale). Posle dve nedelje, supermoderni rendgenski snimci pokazali su znatna oštećenja na kostima. Kada im je dozovoljeno da opet nastave sa starom navikom, zamenjivanje koštanih tkiva vratilo se na stari nivo u roku od 24 sata.
Optimalne doze: da bi se došlo do poboljšanja tek za pet odsto, porebno je biti više od 28 grama (nešto malo više od velike čaše vina dnevno). Pet procenata možda ne zvuči mnogo, ali treba znati da se to isto postiže i uz lekove.
Ne preporučuje se da samostalno uzimate alkohol ako ste već prilično nestabilni na nogama. Oni koji se opijaju imaju veće šanse da polome kuk.

 

7) Rak želuca
Ispitujući navike 30.000 ljudi, danski istraživači su zaključili da vino, i crno i belo, imaju zaštitnu ulogu. Sedamdeset pet grama alkohola (gotovo cela flaša) rezultirali su smanjenjem rizika za 24 odsto.

 

8) Rak prostate
Studija iz 2005. godine pokazala je da “svaka dodatna čaša crnog vina nedeljno pokazuje statistički značajnih šest procenata smanjenja rizika od dobijanja raka prostate, koji se prepolovljuje uz samo četiri čaše crnog vina nedeljno. Kod agresivnije vrste raka, rizik je smanjen za 60 odsto. Međutim, postoje velika neslaganja među stručnjacima po ovom pitanju.

 

9) Degeneracija mrežnjače
Na početku istraživanja, oftalmolozi su očekivali da će se alkohol pokazati kao najveći uzročnik oboljenja, ali, bili su iznenađeni rezultatima. Umereno konzumiranje alkohola povezano je sa smanjenim šansama da se razvije degeneracija makule u starijem dobu.

 

10) Seksualno zadovoljstvo
U istraživanju iz 2009. godine 800 žena starosti između 18 i 50 godina trebalo je da odgovori na standardni upitnik o “ženskoj seksualnoj funkciji”. Žene koje nisu imale običaj da piju alkohol bile su seksualno zadovoljne u 68 odsto slučajeva, dok je 72 odsto njihovih “drugarica” koje su redovno uzimale čašu vina dnevno reklo da uživa u seksu, a kod onih koje su uzimale i po dve čaše taj procenat je iznosio 76.
Za sada se ne zna odgovor na pitanje da li je su ovi rezultati slučajni ili su povezani. To jest, da li crno vino poboljšava seksualni život, ili ona vrsta žena koja voli da popije ima dobar seksualni život.

 

11) Rak bešike


Ispitivanje 150.000 Britanaca, među kojima su i konzumenti i oni koji preziru alkohkol, nije moglo da pronađe neku “statistički značajnu” vezu između alkokhola i raka bešike. Međutim, pokazalo se da crno vino može da zaštiti organizam, i da smanji šanse od dobijanja bolesti za pola.

Crno vino

Postoji mnogo dokaza, kada su se crno vino, posebno, i nešto manje belo vino, pivo, lager i žestoka pića, koristili u preventivnoj i terapeutskoj medicini, da je dolazilo do postepenog smanjenja obolelih. Zapravo, crno vino možda je, kroz celu istoriju, “najbolji lek”.

Kao i ostali lekovi, i ono može imati neželjene efekte. Ako ga uzmete premalo, neće delovati, a ako ga uzmete previše, škodiće vam. Idealno bi bilo uzimati vino jednom dnevno, i to uz večeru.

“Da budemo načisto: ja nikome ništa lično ne preporučujem. Ja sam samo jedan prosečno inteligentan novinar iz oblasti nauke koji je uradio nešto što svako ko ima vremena može da uradi: čitao sam i pregledao tekstove u vrhunskim medicinskim časopisima i upoređivao dokaze”, kaže Edvards.

Izvor: Zena Blic/Zdravlje.net

Podeljeno