Šećer ubija kao droga i alkohol

Podelite:

Šećer je jednako opasan po naše zdravlje kao alkohol i duvan, tvrde lekari u Britaniji nakon najnovijih istraživanja.

SECER U Britaniji su lekari, u okviru nedavno sprovedenog projekta “Akcija u vezi sa šećerom“, insistirali na tome da prehrambena industrija ovaj dodatak ishrani smanji za 30 odsto u svojim proizvodima u sklopu borbe protiv gojaznosti.

Nutricionisti se slažu da je šećer u namirnicama uzročnik teških oboljenja, ali da za razliku od alkohola i duvana izaziva samo psihičku, ali ne i fizičku zavisnost.

– Unošenjem šećera u organizam povećava se lučenje endorfina zbog čega se kod ljudi i stvara zavisnost. To su, međutim, osobe koje su hronično nezadovoljne svojim životom ili su svakodnevno pod stresom. Ovim ljudima jedino zadovoljstvo pričinjava unos šećera jer čini da se na momenat osećaju lepo i prijatno. Međutim, kada ga ne unose u krv ne osećaju fizičku zavisnost, već samo psihičku – objašnjava Ankica Simić, nutricionista-dijetetičar.

Ona naglašava da se kod nikotina i alkohola oseća fizička zavisnost i problem nastaje kada se ne unose u organizam neko vreme, dok sa šećerom to nije slučaj.

– Ako osoba ne uzima šećer, problema nema, ali čim ga okusi jednostavno ne može da se zaustavi na nekoj normalnoj količini. Iako šećer nije štetan poput alkohola i duvana, može ugroziti zdravlje na duže staze. Zavisnost od šećera može imati “epidemijske” razmere, pa imate osobe koje svakodnevno uzimaju po više stotina grama slatkiša. Prekomernim uzimanjem šećera prazne se prirodni kapaciteti pankreasa za lučenje insulina. Svi organi imaju svoj “rođenjem programiran vek trajanja” i ako isti previše “zloupotrebljavamo” pre će doći do njihovog trošenja. Osobe koje konzumiraju puno šećera sklone su ranoj pojavi dijabetesa tipa 2 – kaže Ankica Simić.
Svaka namirnica koja nije slatka ne znači da nema dodat šećer.

 Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno