Simulator prikazuje šta se dešava tokom porođaja

Podelite:

Novi kompjuterski program simulira porođaj koristeći 3D virtuelnu realnost.

porodjaj

 

Simulator je prvi te vrste koji u obzir uzima faktore poput građe majčinog tela, oblika i pozicije bebe. 

On može pomoći lekarima i babicama da se pripreme za neobične ili opasne porođaje, kažu istraživači iz Engleske koji su razvili ovaj simulator. 

“Vi ne vidite šta se dešava unutra tokom porođaja. Simulator vam to može omogućiti”, kaže Rudi Lapir, IT inženjer Univerziteta u Istočnoj Angliji, vođa istraživanja koje je predstavljeno na konferenciji E-zdravlje i bioinženjering u Rumuniji. 

Bolnice koriste modele za simulaciju procesa rađanja još od 19. veka, rekao je Lapir za „Live Science“, ali dok se većina postojećih zasniva na poznatim scenarijima, novi u vidu ima i građu majčinog kanala materice, mišiće abdomena, pa čak i lekara i babicu i može simulirati sasvim nepoznat scenario rađanja. 

Simulor se, dakle, individualno prilagođava svakom slučaju. 

Na primer, u slučaju da je beba veća od prosečne, lekari mogu koristiti simulator da procene da li ženu treba porađati vaginalno ili putem carskog reza. 

Osim toga, može biti korišćen za obuku novih lekara i babica. Trenutno se za te potrebe koriste lutke, ili snimci stvarnih porođaja, ali to ne omogućava budućem osoblju porodilišta da vide kako se beba kreće u majčinom telu. 

Tokom većine porođaja, beba izvodi specifičan set od sedam pokreta. Trenutno simulator može da prikaže tri, ali se Lapir nada da će uspeti da simulira i ostale pokrete za godinu dana. 

Cilj je da ova tehnologija omogući lekarima da koriste simulator tokom samog porođaja i tako imaju u vidu poziciju bebe. 

Takav program je barem deceniju daleko od nas, “ali ćemo ga na posletku ipak imati”, rekao je Lapir.

Izvor: B92.net

Podeljeno