SLANINA I KOBASICE IZAZIVAJU RAK? Da li će se suvo meso tretirati kao CIGARETE i ALKOHOL?

Podelite:

Naši omiljeni proizvodi od mesa možda i nisu toliko dobri za nas koliko ih volimo. Ako Svetska zdravstvena organizacija proglasi ove proizvode kancerogenim, nastaće velike promene u celom svetu

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/criminalatt

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/criminalatt

Svetska zdravstvena organizacija, navodno, planira da proglasi kancerogenim mesne prerađevine i sušeno meso poput kobasica, slanine i drugih procesuiranih proizvoda.

Crveno meso takođe je na “crnoj listi” namirnica koje su kancerogene za ljude.

Kako “DailyMail” nezvanično saznaje, u ponedeljak se očekuje objava Svetske zdravstvene organizacije, kojom će se mesne prerađevine svrstati u istu kategoriju kao cigarete, alkohol ili azbest.

Postoje dokazi da je rak creva povezan s konzumiranjem crvenog mesa. Ljudi koji konzumiraju mnogo ovog mesa povećavaju šanse da obole od ove vrste raka – navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Ipak, oni priznaju da je crveno meso značajan izvor minerala kao što su gvožđe i cink i da ono može biti deo zdrave ishrane.

Farmeri i industrija mesa su veoma zabrinuti zbog ovoga, jer bi to i te kako uticalo na prodaju ovih proizvoda.

– Ako zaključe da mesne prerađevine izazivaju rak, a ja mislim da hoće, ta stigma će ostati… Biće potrebne decenije i milijarde dolara da se tako nešto promeni – rekla je Betsi Buren iz Severnoameričkog instituta za meso.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs )

Podeljeno