SLIČNO SE SLIČNOM RADUJE: Biljke leče organe na koje liče

Foto-ilustracija: Foter/Chiot`s Run
Podelite:

Poznato je da voće i povrće svi smatraju najzdravijom ishranom, ali se malo zna o tome da su određeni plodovi odlični za zdravlje upavo onih organa u telu na koje i podsećaju

Foto-ilustracija: Foter/Chiot`s Run

Foto-ilustracija: Foter/Chiot`s Run

Različite namirnice štite zdravlje različitih organa u telu. Voće i povrće je poznato kao najbolja hrana koja čuva zdravlje ljudi, ali se malo zna o tome da određene namirnice štite upravo one organe u telu na koje izgledom i podsećaju. Možda do sada niste primećivali sličnost i upoređivali voće i povrće sa delovima vašeg organizma. Ipak, kada malo bolje razmislite, primetićete da se Majka Priroda verodostojno potrudila kada su u pitanju sličnosti:

Šargarepa: Oči

Presecite šargarepu na pola i lako ćete uočiti kružne linije koje oponašaju građu oka, tj. dužice. S druge strane, priče naših baka su se ispostavile tačnim jer je šargarepa zaista zdrava za oči. Šargarepe su pune vitamina i antioksidansa, kao i beta-karotena koji smanjuje šanse od makularne degeneracije, odnosno vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba.

Foto-ilustracija: Foter.com / Michele Catania

Foto-ilustracija: Foter.com / Michele Catania

Orah: Mozak

Nabori oraha podsećaju na mozak i njegovu građu. Orah, osim toga, ima i levu i desnu polovinu. Upravo zbog toga ne čudi činjenica da su orasi dobra hrana za mozak. Sadrže puno omega-3 masnih kiselina, koje pomažu boljoj funkciji najpametnijeg organa.

Celer: Kosti

Duge stabljike celera izgledaju baš poput kostiju, a istovremeno je celer i koristan za kosti. Celer je odličan izvor silicijuma, koji je deo molekularne strukture koja daje snagu kostima. Pored ove sličnosti, postoji i druga, a to je da kosti imaju 23 odsto natrijuma u sebi, baš kao i celer.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / James Barke

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / James Barke

Avokado: Materica

Oblik avokada podseća na matericu, a istovremeno čuva reproduktivno zdravlje. Naime, avokado je dobar izvor folne kiseline za koju je utvrđeno da smanjuje rizik od cervikalne displazije, što je predmaligno stanje.

Školjke: Testisi

Istraživanja nude dokaze da školjke, koje oblikom podsećaju na testise, čuvaju zdravlje muških polnih organa. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata folnom kiselinom i cinkom, a školjke obiluju ovim elementima, može da ima značajan uticaj na poboljšanje kvaliteta sperme kod muškaraca.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / rakratchada torsap

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / rakratchada torsap

Grejpfrut: Grudi

Sličnost između okruglih agruma poput pomorandži i grejpfruta i grudi nije slučajna. Grejpfrut sadrži sastojke koje se nazivaju limonoidi, koji mogu da spreče razvoj raka dojke kod žena.

Paradajz: Srce

Presek paradajza jasno pokazuje da ovo crveno povrće ima izgled koji nalikuje strukturi srca. Studije su otkrile da je zbog likopena u paradajzu smanjen rizik za razvoj srčanih bolesti kod muškaraca i žena koji često jedu ovo povrće. A ako paradajz pomešate sa malo masnoća, poput maslinovog ulja ili avokada, to će za gotovo 10 odsto da poveća pozitivno delovanje likopena.

( eKlinika.rs / Telegraf.rs / haber.ba )

Podeljeno