Smemo li povremeno da uživamo u slatkišima?

Freeimages.com
Podelite:

Ako je verovati najnovijem istraživanju, kocka čokolade tu i tamo nas neće ubiti. Međutim, preterivanje nipošto nije dopušteno.

chocolate-3-1150848-640x480

Volite slatkiše? Dobra vest je da ne morate u potpunosti da ih se odreknete. Naime, najnovije istraživanje otkriva da povremeno uživanje u slatkišima neće dovesti do gojaznosti ili srčanog udara.

Američko istraživanje koje je sprovela „The National Confectioners Association“, u kom je učetvovalo 5000 Amerikanaca, nije otkrilo povezanost između narušenog zdravlja i povremenog uživanja u slatkom. Ipak, naučnici naglašavaju da je reč o povremenom konzumiranju slatkiša, a ne redovnom odnosno svakodnevnom.

Istraživanje je pokazalo da je omiljeni slatkiš ispitanika čokolada, a naučnici savetuju da je najbolje konzumirati onu tamnu, jer je zdravija i sadrži manje šećera, objavljeno je u časopisu „Nutrition Journal“.

Budući da svetom vlada epidemija gojaznosti, naučnici su hteli da otkriju u kojoj su meri za to zaslužne slatke namirnice. Pokazalo se da povremeno uživanje u čokoladi ili kolaču i nije tako strašno, a psihološki može umiriti čoveka, jer mu stvara utisak da se ne odriče životnih užitaka.

Uprkos otkrićima, stručnjaci ipak upozoravaju da je beli šećer kojim obiluje gotovo svaka slatka namirnica, nezdrav i siguran je put do problema s kilogramima. Ako živite zdravim načinom života, jedete uglavnom zdravu hranu i redovno se krećete, povremeno uživanje u čokoladi vas neće ubiti.

Izvor: tportal.hr

Podeljeno