Smrtonosna kombinacija: Ako pušite i radite ovo – možete da se oprostite od života!

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Grant Cochrane
Podelite:

Konzumiranje oralne kontracepcije reguliše sami sistem u organizmu, ali isto tako one znaju da budu i negativne ako dođu u kontakt sa nečim što im ne prija, a mogu imati čak i smrtonosne posledice.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Grant Cochrane

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Grant Cochrane

Pored toga što kontraceptivna sredstva sa velikom dozom hormona mogu dovesti do problema sa srcem i krvnim sudovima, konzumiranje nikotina takođe povećava rizik za nastanak komplikacija.

Posavetujte se sa lekarima online u samo 3 klika putem servisa www.eklinika.rs.

Ukoliko pušаč istоvrеmеnо koristi оrаlnа kоntrаcеptivnа srеdstvа, rizik zа pојаvu infаrktа sе pоvеćаvа?

„To najčešće pogađa žene, zato što nikotin usporava metabolizam holesterola, uvećava ga i remeti mu ‘fine’ odnose, one koji štite organizam od stvaranja ugruška. Time što uvećava te odnose, oni se automatski uvećavaju i oni koji se nazivaju ‘štetnim’ podižu nivo tromboksana, a samim tim i smanjuju zaštitni nivo“, rekao je za „24 sata“ prim. dr Petar Borović.

„Kada se svi ti faktori sumiraju, žene koje duže vreme koriste kontraceptivne pilule u spoju sa nikotinom imaju veći rizik od pojave infarkta, i to za jedno 20 – 30 odsto“, istakao je doktor Borović.

Kako bi sprečili da dođe do nekih nepoželjnih komplikacija potrebno je prvenstveno prestati sa konzumiranjem cigareta.

„Najbolje je da prestanete sa pušenjem, potrebno je takođe uzimati dovoljno tečnosti, kretati se, obavezna fizička aktivnost, 400 – 600 grama voća dnevno, oko 300 grama povrća dnevno, bez konzumacije veštačkih kiselina, tačnije sirćeta, već salate začiniti sa limunom, e onda će se stanje u organizumu definitivno promeniti i krenuće na bolje“, dodao je doktor Borović.

Posavetujte se sa lekarima online u samo 3 klika putem servisa www.eklinika.rs.

eKlinika.rs / 24sata.rs

Podeljeno