Spavanje štiti od raka prostate

Podelite:

IZVOR: TANJUG

Spavanje će muškarce zaštititi od raka prostate, pokazala je studija koja otkriva da oni s visokim nivoom hormona melatonina imaju 75 odsto manje šanse da razviju agresivniji oblik te smrtonosne bolesti.

spavanje

 

Naučnici su testirali nivoe melatonina kod 928 osoba tokom sedam godina. U tom vremenu, kod 111 muškaraca je dijagnostikovan rak prostate, a 24 ih je imalo uznapredovali oblik raka, koji je vrlo agresivan i najčešće smrtonosan, piše „Dejli Mejl“. 

Pokazalo se da su oni s višim nivoom melatonina imali 75 odsto manje šanse da se kod njih razvije uznapredovali oblik raka, u odnosu na one s nivoom nižim od srednjih vrednosti. 

Vođa studije Sara Markt s Harvardske škole za javno zdravstvo iz Bostona kaže da „nedostatak sna i drugi faktori mogu da utiču na smanjeno izlučivanje melatonina ili ga potpuno blokiraju“. 

Doktor Metju Hobs upozorava da se u Velikoj Britaniji rak prostate godišnje dijagnostikuje kod više od 40.000 muškaraca. 

Druga studija sprovedena na 572 osobe obolele od raka prostate pokazala je da su oni koji su pre dijagnoze hodali brže imali bolje prognoze za lečenje. U tumorima su imali više krvnih sudova i bile su veće što, prema američkm naučnicima, olakšava lečenje. 

Inače, poznato je da fizički aktivni muškarci s rakom prostate imaju niži rizik od recidiva (povraćaja bolseti) i smrtnog ishoda, ali do sada naučnici nisu mogli da objasne zašto, navodi „Dejli Mejl“. 

Izvor: B92.net

Podeljeno