Spisak 8 detoks namirnica: Blistajte za pet dana

Podelite:

Da se osvežite i osnažite nije potrebno mnogo. Na svakodnevni meni uvrstite ovih osam namirnica i biljaka i pospešićete prirodan proces detoksikacije. Čišćenje će početi posle pet dana, a što više ovih namirnica jedete, osećaćete se bolje.

TURMENIK(INDIJSKI ŠAFRAN)

1

Turmenik je tradicionalan indijski i kineski začin.

Antioksidansi igraju ključnu ulogu za izbegavanje ćelijskih oštećenja koja se gomilaju tokom godina.

– Cilj detoksikacije je da podstakne organe koji treba da eliminišu otrove i omoguće organizmu normalan razvoj- kaže nutricionista Ešli Paulson.

Kašičica začina nekada čini čuda.

LIMUN

2

Mnogi potpuno nepravedno potcenjuju moć limuna. On je dragocen u svim oblicima i u različitim namenama, možete koristiti i sok i koru. Limun dnevno je dovoljna doza. Sadrzi puno vitamina C i odlican je za imunitet.

BELI LUK

3

Nedvosmisleno podiže imunitet, jača srce, potpomaže čišćenje organizma. Dodajte dva tri čena tokom ručka.

JABUKE

4

Cele godine možete da jedete jabuke. Pune su vlakana, pektina i mogu da vrlo lako očiste digestivni trakt od neizbežnih toksina. Možete da ih jedete na i presne, kao desert, u kolači, piti.

CVEKLA

Cvekla3-575x380

U cvekli postoji dosta pigmenta i antioksidanasa koji poboljšavaju rad jetre i generalno poboljšavaju krvu sliku.

Najčešće se jede koren, ali ni lišće ne treba da zanemarite jer je ono prava vitamniska bomba.

BROKOLI

1226_karfiol foto dreamstime_630x0

Nutricionisti kažu da je ovo jedna od najzdravijih namirnica.

Prilikom varenja brokoli oslobađa materije ključne za detoksikaciju lošeh estrogena koji se akumulira u telu. Jedite najmanje jednu šolju dnevno, na bilo koji način.

ŠPARGLE 

5

Ovo prolećno povrće je prebogato vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Nemojte ga previše kuvati, najbolje na pari tako će sačuvati sve hranljive sastojke.

BOROVNICE

6
Ovo malo voće ima tri ključna antioksidansa: antocianidins, resveratrol i elagičnu kiselinu.

U knjizi “ Najzdravija hrana na svetu“ Džordž Mateljan navodi da je ova kombinacija ključna za blokiranje metaboličkih poremećaja koji vode u rak.

Jedite ih bilo sveže, bilo u nekom kolaču, napitku.

Izvor: Zena Blic/Zdravlje.net

Podeljeno