Srpski doktor otkriva: Evo kako da prepoznate kancerogeno meso!

Podelite:

Sve što treba da uradite jeste da kad odete u kupovinu otvorite četvore oči i čitate deklaracije

Freeimages.com

Freeimages.com

Otkako je Svetska zdravstvena organizacija objavila da ta hrana može da izazove rak, uznemirenost se nastanila u svaku srpsku kuću!

Zato priskačemo u pomoć i donosimo vam kratak vodič za izbegavanje opasnosti koje se kriju u omiljenoj nam hrani. Portal Alo je istražio u kojim slučajevima slaninice, kobasice, viršle, paštete i šnicle nikako ne bi trebalo da spustimo u korpu!

Da biste i vi znali šta da kupite, upamtite ove korisne savete doktora veterinarske medicine Miroslava Stojšića,bivšeg saveznog veterinarskog inspektora.

„Od najvećeg značaja je da čitamo deklaracije. Prvi razlog da ne kupite kobasice, viršle i salame jeste ako na deklaraciji stoji oznaka MSM. To znači da je meso mašinski separisano, samleveno s kostima, u kojima su deponovani svi antibiotici, hormoni, teški metali i ostali otrovi koje je životinja tokom života pojela. Isto važi kada na deklaraciji pronađete emulgatore nitrite koji su obeleženi E249, E250, E251 i E252. Štetni su zato što s aminokiselinama iz mesa stvaraju kancerogeno jedinjenje nitrozamin.

Odmah vratite na policu kobasice, viršle, salamu i paštetu ako ste na deklaraciji uočili polifosfate koji se obeležavaju E451, E452 i E453, jer su genotoksični ili narodski rečeno, oštećuju nam gene. Posebno vodite računa da ne jedete nijedan proizvod koji sadrži E407, kako se obeležava karagenan. On se lepi za zidove creva, stvara ranice koje posle mogu da se pretvore u rak debelog creva“, upozorava Stojšić.

Kako dodaje, ako ste pročitali da neki od proizvoda sadrži poboljšivač ukusa glutaminat, to je dokaz da u njemu nema mesa.

Podeljeno