Srpski lekari u Nemačkoj

Podelite:

Srbija je država koja mnogo ulaže u obrazovanju i usavršavanju mladog kadra za dalji rad u budućnosti. Srbija kao Srbija, raspolaže sa veoma stručnim ljudima iz različitih oblasti kao što je na primer inženjerstvo, IT sručnjaci, medicinski radnici… Zbog različitih zakona u Srbiji, mladi obrazovani ljudi, koji su završili fakultete, silne specijalizacije ne mogu da dodju do posla. U potrazi za poslom, ljudi idu iz zemlje, i grade svoje karijere širom Evrope.
Na birou za nezaposlene ( NSZ) ima 792. 344 nezaposlenih ljudi, ali radi se samo o onima koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dok je stvaran broj nezaposlenih prešao milion.

lekari-bolnice-strajk-1335310562-153880

Kada je reč o lekarima, u Srbiji ima, prema poslednjem popisu 22. 663 lekara, od toga više od pola ima zvanje specijaliste. U Beogradu godišnje specijalistički ispit položi oko 550 lekara. Problem se javlja onog trenutka kada mladi lekar, po završetku studija, poželi da se zaposli. Već na početku svoje karijere nailazi na prepreku, jer posla nema, ili ga je trenutno nemoguće dobiti u Srbiji. Zato je nedavno Srbija i Nemačka potpisala sporazum o posredovanju u privremenom zapošljavanju srpskih zdrastvenih radnika u Nemačkoj. Prednost zapošljavanju u Nemačkoj, imaju oni lekari koji imaju bolje poznavanje nemačkog jezika.

doktori-doktori-lekar-lekari-1335342408-153996U Nemačkoj su mahom plate od 800 do 6.000 evra, a stan i hrana je u većini slučajeva obezbedjena. Tako da jedan medicinski tehničar iz Srbije u Nemačkoj, imaće platu u bruto iznosu oko 2.200 ili 2.300 evra, odnosno oko 1.600 evra neto. Sporazum koji je potpisan sa Nemačkom, omogućava da posao u toj zemlji dobija 250 medicinskih tehničara iz Srbije.

imagesTrenutno ne postoji mogućnost da u Nemačkoj dodju i radnici drugih profila iz Srbije, ali je moguće da visokoobrazovani gradjani Srbije mogu dobiti boravišnu i radnu vizu u Nemačkoj, posebno ako je reč o lekarima i IT inženjerima.

Treba naglasiti, da mladi visokoobrazovani ljudi, ne napuštaju Sbiju zato što vole, već zato što idu za „hlebom“.  Uloženi trud u obrazovanju i usavršavanju se ipak negde zna ceniti i isplatiti, s’ toga je veoma bitno mladima poslati poruku, da stečeno obrazovanje ipak kad tad se isplati.

Autor: Ivana Šćekić

Podeljeno