Srpsko zdravstvo najgore u Evropi

Podelite:

EVROPI  Zdravstvo Srbije, drugu godinu zaredom, zauzelo poslednje, 35. mesto u Evropi u rangiranju zdravstvenih sistema, navodi se u istraživanju, pod nazivom Juropijan helt konzjumer indeks (EHCI), koje je uradila ekspertska organizacija sa sedištem u Švedskoj za potrebe Evropskog parlamenta prošlogodišnji zbir poena Srbija nije popravila ni za jedan bod.
Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut dr Dragan Ilić, sa druge strane, kaže da izveštaj sadrži niz netačnih podataka, piše dnevni list Politika.

U ovogodišnjem istraživanju zdravstveni sistemi su rangirani u šest indikatora više nego lane, ukupno u 48 tačaka, koje su obuhvatile šest područja: poštovanje prava pacijenata i informisanost, vreme čekanja na pojedine operacije i preglede, ishodi po zdravlje, prevencija i dostupnost usluga koje se pružaju, farmaceutska sredstva koja dobijaju bolesnici, a prvi put ove godine rangirana je i oblast prevencije.

Zdravstvo Srbije je od 1.000 mogućih poena dobilo 451, a najviše je opet imala Holandija – 870.

Dno lestvice Srbija deli sa Rumunijom, Letonijom, Poljskom i Bugarskom.

Negativno smo ocenjeni zbog toga što našim pacijentima nisu dostupni elektronski recepti, što nemaju mogućnost elektronskog zakazivanja pregleda, zbog čekanja dužeg od 21 dan za terapiju karcinoma i čekanja više od sedam dana za pregled skenerom, kao i zbog čekanja na velike operacije – više od 90 dana.

Pozitivnu ocenu dobili smo u istim oblastima kao i lane: za vakcinaciju dece, zakonom uređena prava pacijenata, za uvid u medicinsku dokumentaciju, dok smo nešto slabije, ali ipak pozitivno ocenjeni, jer do porodičnog lekara možemo da stignemo u istom danu.

Ako je za utehu, kako piše Politika, u značajnom području ocenjivanja vremena čekanja dobili smo 117 poena, što je više nego što su dobile neke razvijene zemlje.

U Norveškoj se čeka duže nego kod nas i oni su dobili samo 83 boda, gora je situacija i u Španiji i Švedskoj, koje su ovde ocenjene sa po 100 bodova, ali je zato Albanija na ovom području dobila neverovatnih 217 poena – više nego Nemačka i Grčka, koje imaju 200 bodova.

Nažalost, ovo Srbiji nije mnogo pomoglo kad je reč o konačnom zbiru, jer su negativni poeni dobijeni za veliku smrtnost od infarkta, smrt beba na rođenju, porast stope obolevanja od raka, neotkrivene slučajeve dijabetesa, kao i za bolničke infekcije izazvane otpornom bakterijom stafilokoka – čuvena infekcija MRSA.

Izvor: B92.net

Podeljeno