Šta ako pukne kondom ili ste imali seks bez zaštite

Foto-ilustracija: Foter/Lotus Carroll
Podelite:

Kada shvatite da je kondom pukao ili ste imali seksualne odnose bez zaštite, najgore što možete da uradite jeste da počnete da paničite. Navešćemo vam metode koje ne mogu da pomognu, ali i one koje su najsigurnije.

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Bez obzira koje ste savete dobili ili šta vam je očigledno u momentu, sledeće četiri stvari ipak ne pomažu u ovakvim situacijama.

Kupanje

Najveći broj žena prvo pomisli na tuširanje, ali zapravo ono može da stvori i više problema. Naime, kupanje može da poremeti nivo zdravih bakterija, pa i da poveća rizik stvaranja infekcije.

Sapun

Sapun spada među jaka sredstva za higijenu i treba da budete pažljive kada ga koristite za intimnu regiju. Njime možete da poremetite pH vrednost, pa i da izazovete reakciju sluzokože.

Tuširanje vrelom vodom

Ovo je svakako među najčešćim nestručnim savetima koje žene dobijaju. Možda stvara osećaj da ste sa sebe sprale svu nečistoću, ukoliko se ispostavi da ste imale seksualni odnos sa osobom koja boluje od neke infekcije ili bolesti, tuširanjem vrelom vodom ipak nećete ništa postići.

Uzimanje antibiotika bez saveta lekara

Ne treba i nemojte da se trudite da same sebi postavite dijagnozu i otkrijete šta možda nije u redu jer to može da donese više štete nego koristi. Obavezno se konsultujte sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih lekova.

Možda navedene metode ne mogu da pomognu, ali sledeće definitivno mogu i još su najsigurnije, pa ih valja imati u vidu ukoliko se zadesite u ovakvoj situaciji.

Pregled ginekologa

Jedina osoba koja zaista može da zna da li je sve u redu, šta treba da radite i koje korake bi trebali da preduzmete jeste vaš lekar. Ne treba i ne sme da vam bude neprijatno, naročito u ovakvim situacijama. Normaa lekar vas neće osuđivati, ali ukoliko iz bilo kog razloga niste zadovoljne svojim ginekologom, samo tražite da vam prebace karton kod nekog drugog i ne zaobilazite ni redovne, a naročito pregled nakon ovakvih situacija.

Pilula

Pilula za dan posle jeste nešto što će vam pomoći da sprečite neželjenu trudnoću u slučaju da niste koristili zaštitu ili je pukao kondom. No, imajte u vidu da nju nikako ne bi smele često da koristite, kao i da ona ne pomaže kod sprečavanja polno prenosivih bolesti.

Provera simptoma

Ako se niste odmah konsultovale sa vašim ginekologom, a osećate nešto čudno ili, na primer, neobičan bol, iritaciju, peckanje i krvarenje, obavezno se obratite lekaru. Uvek možete da obavite testiranja na polno prenosive bolesti i u slučaju da ne poznajete dobro partnera, svakako ih uzmite u obzir.

Ponovite testiranje

Neki virusi i bakterije ne mogu da se uoče odmah, pa ukoliko sumnjate da nešto nije u redu i pored dobrih rezultata na prvim testovima, ponovite ih posle nekoliko meseci za svaki slučaj.

Naravno, ako odlično poznajete svog partnera, pa brinete isključivo zbog neželjene trudnoće, razmislite o poseti ginekologa i pre uzimanja pilule za dan posle. Ne samo što će vas uputiti koju da uzmete, već ćete i saznati više o njima i tome kako funkcionišu, što ni malo nije loše, naročito ako se uzme u obzir da one ne bi trebale često da se koriste.

Ako imate bilo kakvih zdravstenih pitanja obratite se sertifikovanim lekarima putem servisa koji spaja korisnike i lekare www.eklinika.rs

E.G.

Pitaj Doktora / ZenskiMagazin

Podeljeno