Šta grickanje noktiju govori o ljudima?

Podelite:

Nervoza, depresija, dosada, sve to tera ljude na grickanje noktiju. Ima li leka i rešenje za to mi smo pokušali da saznamo.

zp-grickanjeSve češće možemo videti ljude oko sebe koji grickaju nokte. Kada nekom pogledate nokte na rukama, već možete zaključiti da li se ta osoba nalazi u nekom problemu ili ne. Neprestano grickanje noktiju dovodi čak i do pucanja krvi oko zanoktica i nemogucnosti rasta nokta koji je konstantno do živca izgrickan.

grickanje-noktijuIstraživanja kažu da nokte grize 30% dece a 15% odraslih. Kada se taj problem javlja kod dece, pretežno se kaže da je to čisto navika koja će vremenom da prodje. A kada se taj problem javi kod odraslih, smatra se da je došlo do psihičkog poremećaja.

th1_gricccceVeoma je bitno da saznate uzročnik tom ponašanju. Ako se javlja usled nekog stresa, onda je poželjno da se u tim trenucima opustite i dišete duboko. Zanemarivši grickanje noktiju u takvim situacijama. Ljudi koji grickaju nokte su najviše izloženi infektivnim bolestima. Ispod noktiju se nalaze razne bakterije, koje vi pomoću grickanja unosite u svoj organizam.

kako-izgledaju-bakterije-ispod-mikroskopa-4Ženama je mnogo lakše što se tiče odvikavanja grickanja noktiju. One se trude da im nokti uvek budu lepi i negovani, pa zato često posećuju pedikira. Dok je kod muškaraca taj proces malo teži. Oni nemaju tu naviku da često idu na održavanje i sredjivanje svojih noktiju. Od velikog je značaja da se otkloni uzrok tako loše navike. Za bolji i zdraviji život u budućnosti.

nokti-velika_612066S1

Autor: Ivana Šćekić

Podeljeno