Šta je bezbednije: Odmrzavanje mesa u vodi ili u mikrotalasnoj?

freeimages.com
Podelite:

Postoji mnogo načina da odmrznete meso, ali nije svaki način bezbedan. Najsigurnije je da meso odmrznete u frižideru, to verovatno već znate, ali to zna da traje i po nekoliko sati, a toliko vremena nemamo baš uvek. Šta onda raditi?

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/criminalatt

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/criminalatt

Odgovore daju Katarina Kuter i Stefani Doores, stručnjaci za bezbednost hrane Univerziteta u Pensilvaniji.

www.eklinika.rs

www.eklinika.rs

HLADNA VODA
Meso stavite u kesu za zamrzivač, pa u posudu sa hladnom vodom. Da, hladnom, nikako vrućom!  Posudu sa mesom stavite u sudoperu. Ukoliko na ovaj način odmrzavate meso, vodu u posudi treba da menjate na 15 minuta a, ukoliko vas to mrzi, pustite hladnu vodu da curi iz slavine preko mesa.
Prednosti
U hladnoj vodi, meso ćete odmrznuti brže nego u frižideru. Ovaj način je prilično bezbedan jer ne dozvoljava bakterijama da se šire, a ne postoji način da se meso po obodima skuva kao u mikrotalasnoj. To nije ništa strašno, ali nekom je prosto gadno. Pola kilograma mesa na ovaj način može da se odmrzne za sat vremena.
Mane
Ovaj metod zahteva mnogo više pažnje nego frižider ili mikrotalasna. Jako je važno da vodu menjate na 15 minuta i da vodite računa da voda nikako ne prodre do mesa i ovlaži ga.

Podeljeno