Šta je dobro za kožu zimi?

Podelite:

IZVOR: NOVOSTI.RS

Isušivanje kože u hladnim danima možete da sprečite i ishranom: šargarepa je toliko dobra za ten da bi je trebalo jesti svakoga dana. Dobri su i limun, brokoli, spanać, papaja…

sok od sargarepa

 

Poznato je da hladno vreme isušuje kožu, a to možete da sprečite odgovarajućom ishranom. Neka ove namirnice svakodnevno budu na vašem meniju u zimskim danima. 

– Šargarepa je toliko dobra za ten da bi trebalo da je jedete bukvalno svakoga dana. Snabdećete se vitaminima A i C, a kožu važnim hranljivim sastojcima koji će vam pomoći da se izborite sa borama. 

– Limun je važan za sintezu kolagena u telu. Ovo sjajno citrusno voće bogato je vitaminom C, koji je veoma bitan za zdravlje kože. Osim toga, ako imate ožiljke, on će vam pomoći da ih ublažite. 

– Brokoli obiluje vitaminom A, pa je važan za regeneraciju ćelija. Konzumirajući ga podmladićete kožu i sprečićete prerano starenje. 

– Povećajte nedeljni unos spanaća, jer će ovo povrće, bogato vitaminom A, podići energiju i prolepšati ten. 

– Papaja je, tvrde nutricionisti, bogata antioksidansima i posebnim enzimom papainom. On uklanja mrtve ćelije i podstiče proizvodnju novih. Želite li da vaša koža sija i tokom zime, pomešajte pola papaje sa jogurtom i nanesite ovu mešavinu na lice. Posle 15 minuta isperite toplom vodom. 

– Krompir povećava količinu antioksidanasa u telu, koji se bore protiv slobodnih radikala i apsorbuju ih. Konzumirajući krompir umanjićete nesavršenosti na koži. 

– Pomorandže, zbog vitamina C, pospešuju stvaranje kolagena, poboljšavaju kvalitet kože, usporavaju proces starenja. Jedite ih svakodnevno.

Izvor: B92.net

Podeljeno