Šta je lošije za zdravlje srca – masnoće ili šećer?

Podelite:

Lekari tvrde da je demonizovanje masnoće kao krivca za koronarne bolesti najveća greška moderne medicine, koja je istovremeno dovela do miliona pacijenata na, kako tvrde, nepotrebnim terapijama statinom, lekom za snižavanje holesterola.

raznjici

Izbacivanje putera, pavlake i masnog mesa iz prehrane može učiniti više štete srcu nego što će doneti koristi, tvrde naučnici, objašnjavajući kako se tvrdnje da je prehrana bogata mastima loša za arterije temelje na pogrešnim tumačenjima naučnih studija koje su dovele do toga da milioni pacijenata budu na terapiji statinom.

Lekari tvrde da je vreme da se sruši mit o ulozi zasićenih masnoća u bolestima srca, piše list „Dejli mejl“.

Neke zapadne zemlje, poput Švedske, usvojile su već prehrambene smernice koje podstiču konzumaciju hrane s visokim procentom masnoća, a niskim ugljenim hidratima.

Kardiolog Asim Malhotra, u raspravi na internet stranici „Britanskog medicinskog žurnala“ (British Medical Journal), kaže da je u gotovo četiri decenije u kojima se savetuje smanjenje zasićenih masti koje se nalaze u pavlaci, puteru i masnom mesu – paradoksalno – povećan kardiovaskularni rizik.

Ključna je studija iz 1970. zaključila da postoji veza između srčanih bolesti i holesterola u krvi, što je u korelaciji s kalorijama koje daju zasićene masnoće.

“Međutim, korelacija nije uzrok”, tvrdi dr Malhotra, londonski kardiolog.

Nedavne studije ne pokazuju vezu između zasićenih masnoća i rizika od kardiovaskularnih bolesti, a dr Malhotra ističe i epidemiju gojaznosti u Sjedinjenim Američkim Državama uprkos velikom padu kalorija unesenih konzumacijom masnoća.

Naime, prehrambena industrija kompenzuje zasićene masnoće šećerom, iako postoje neoborivi dokazi da je šećer faktor rizika za metabolički sindrom, koji može dovesti do dijabetesa.

Dr Malhotra veruje da je opsednutost holesterolom dovela do preterane upotrebe statina u terapijama za njegovo snižavanje.

Na pitanje šta jelgšije – zasićene masnoće ili dodati šećer – američki kardiolozi kažu da je šećer mnogo opasniji:

“Umesto smanjenja koncentracije holesterola statinom, što je u najboljem slučaju sumnjivo, možda bi trebalo da počnete da servirate pravu hranu?”

Timoti Nuaks sa Univerziteta u Kejptaunu kaže da je fokusiranje na povišene koncentracije holesterola u krvi, kao na isključivi uzrok koronarnih bolesti srca, najgora medicinska greška našeg vremena.

“Nakon uvida u naučne dokaze imam samo jedan zaključak – nikad nemojte propisati statin voljenoj osobi”, tvrdi on.

Izvor: TPORTAL

Podeljeno