Šta je potrebno za blistav i zdrav osmeh?

Podelite:

Koliko srbi često odlaze kod zubara, govori i poslednja uradjena anketa, gde čak samo 15% gradjana Srbije redovno posećuje stomatologa. Problem sa zubima, nemaju samo odrasli u srednjim godinama, već i deca izmedju 10. i 18. godina.

imagesProblemi koji se najčešće javljaju kod zuba su česta kvarenja, loša pigmentacija zuba, kvarovi koji se ne popravljaju mogu izazvati i upale i veće kvarove koji dovode do paradentoze.

b3Veoma je bitno koju hranu često konzumirate, a isto tako bitno je da znate kako ta hrana utiče na vaše zube i šta treba da izbegavate da se vaši zubi ne bi tako brzo kvarili.

img_4477 dSlatkiši su ti koji treba izbegavati. Posebno tvrdi slatkiši koji prilikom zagriska može doći do pucanje zuba. Kisela hrana isto tako nije pogodna za zube. Zato treba izbegavati, limunsku kiselinu i preteranu kiselu hranu. Treba izbegavati i hranu koja u sebi sadrži puno skroba kao što je čips, pica, hamburger… Gazirana i energecka pica loše utiču na boju zuba. Ako niste znali, suvo voće je isto tako štetno za zube jer z sebi sadrže mnogo šećera koji se lepi prilikom jela za zube. Što se tiče alkohola, treba ga izbegavati svakako. Jer alkohol sprečava proizvodnju pljuvačke koja je  bitna za zube, jer ne dozvoljava hrani da ostane zalepljena za zube.

skidanjeKada bi malo više poveli računa o našim zubima, ne samo da bi imali lep i zdrav osmeh, već bi imali i zdraviji organizam.

 

Autor: Ivana Šćekić

Podeljeno