Šta je Volumetriks dijeta?

Podelite:

I pun tanjir može da topi kilograme – Jedite paradajz, brokoli, celer, kupus, zelenu salatu, cela zrna žitarica, nemasno mleko, nemasno meso, meso pernatih životinja…

dijeta Volumetriks dijeta je nov princip u načinu ishrane, kojeg je osmislila nutricionistkinja dr Barbara Rols, posle dve decenije proučavanja navika osoba koje gladuju ili se prežderavaju. Njen režim ishrane namenjen je ljudima kojima je teško da se pridržavaju rigoroznih dijeta koje po pravilu podrazumevaju male porcije hrane. Uz ovu dijetu stalno ste siti, jer se ne zahteva drastična redukcija kalorijskog unosa. Dijeta se, u stvari, temelji na unosu namirnica niske energetske gustine, a to su one koje po pravilu imaju i najmanje kalorija. Na primer, energetska gustina vode jednaka je nuli, ali zato u maloj količini masti postoji visoka energetska gustina. U namirnice visoke energetske gustine spadaju, recimo, sirevi, ulja, slane grickalice, keks, orašasti plodovi, masno meso… Dakle, umesto da jedete hranu bogatu mastima koja će vas zasititi, ali i povećati broj unetih kalorija, bolje je da utolite glad većom količinom povrća.

Doktorka Rols je sa kolegom Robertom Barnetom napisala knjigu “The Volumetrics Weight-Control Plan”, gde su istakli da će, ako sledite plan ishrane, vaš tanjir uvek biti pun, a da se na njemu mogu naći i one „zabranjene“ namirnice, kao što su čokolada i ostali slatkiši. Čak je i poneko alkoholno piće dozvoljeno, ali ne zaboravite da merite kalorije u njemu, kao što preračunavate i one na tanjiru. Dijeta Rolsove i Barneta podrazumeva unos niskokalorične hrane, ali velikog volumena (zapremine, obima), što ohrabruje one koji su na posebnom režimu ishrane. Poruka je jasna – moguće je istovremeno uživati u jelu i mršaviti.

Tokom ove dijete smanjujete kalorijski unos tako što jedete hranu koja po gramu ima malo kalorija, ali je obilna. Hrana sa malom količinom kalorija po gramu je obično ona u kojoj preovlađuju voda i vlakna. Pod namirnicama bogatim vodom podrazumeva se sveže voće, ali i povrće siromašno skrobom. Jedite paradajz, brokoli, celer, kupus, zelenu salatu, cela zrna žitarica, nemasno mleko, nemasno meso, meso pernatih životinja… Naravno, obavezno je i unošenje velike količine čiste vode, od 8 do 10 čaša dnevno. Ispijanje obične vode važan je deo plana, jer pomaže hrani da se kreće kroz digestivni trakt, da prenosi hranljive materije iz krvi u ćelije, eliminiše otpadne materije, a od izuzetne je važnosti i za održavanje telesne temperature.

Bilo da je reč o puteru, ulju ili vidljivoj masti na šnicli, masti imaju najveću energetsku gustinu od svih sastojaka hrane, pa preporučuje da ih u dijeti bude najviše oko 20 procenata. Smanjenjem masnih komponenti u dijeti, smanjiće se energetska gustina i moći ćete da jedete više zadovoljavajućih porcija manje kalorične hrane. Većina kalorija u ovom planu ishrane, oko 55 odsto, dolazi iz ugljenih hidrata koji se nalaze u hrani biljnog porekla (žitaricama, krompiru, pasulju, povrću). Kada je reč o ugljenim hidratima, prihvatljive namirnice su pirinač, zobene pahuljice, supe (ali ne krem-supe), salate bez ikakvog preliva. Takođe, važna je hrana bogata proteinima, jer pomaže da se osećate manje gladnima dok poprilično smanjujete broj unetih kalorija. Ona bi trebalo da čini od 15 do 35 odsto ukupnog kalorijskog unosa.

Ne postoji nijedna namirnica koja je striktno zabranjena, ali svaka koja sadrži mnogo masti ili je pečena, povećava procenat unetih kalorija i otežava vam da budete dosledni u sprovođenju dijete. Najbolji način da se držite pravila jeste da istražite šta jedete i odredite da li je to zadovoljstvo koje vam pruža određena namirnica vredno tolikog kalorijskog unosa. Osim toga, u obzir se uzimaju visina i fizička aktivnost, pa se na osnovu toga predlaže smanjenje ili povećanje broja kalorija na tanjiru. Kreće se od 1.600 kalorija dnevno, a onda se unos smanjuje za oko 500 kalorija, što vodi ka gubitku težine za oko pola do jednog kilograma nedeljno.

Polazeći od toga da od svih namirnica masti imaju najveću energetsku gustinu, nutricionistkinja predlaže mnogo načina za smanjenje masti, a jedan od njih je redukovanje ostalih sastojaka na tanjiru. Kao primer uzima pečeni krompir sa puterom i pavlakom. Unećete 200 kalorija manje ukoliko budete jeli: ceo, neoljušten pečeni krompir, ili tri četvrtine pečenog krompira sa 2 kašičice pavlake, ili pola pečenog krompira sa jednom kašičicom putera. Ukratko, osobe koje usvoje ovaj način mršavljenja trebalo bi da izbegavaju da u obroke dodaju masti, recimo ulje i puter. Preporuka je i da vodite dnevnik, zapisujete šta jedete u toku dana i da planirate obroke kako ne biste imali problem da se pravila dijete pridržavate na poslu ili dok ste na putu.

Jedan od nedostataka Volumetriks dijete jeste taj što hrana bogata vodom podstiče osećaj sitosti, ali kako voda brzo prolazi kroz želudac, taj osećaj ne traje dugoTakođe, iznenadno povećanje vlakana u ishrani, što je jedna od preporuka dijete, može da prouzrokuje stomačne probleme, nadutost, pa ako imate takve tegobe, u ishranu postepeno uvodite namirnice koje imaju mnogo vlakana kako bi se želudac na njih navikao.

Sledeći ovu dijetu tokom pola godine uočićete značajne promene, a posle toga će vam ovaj plan ishrane preći u zdravu naviku.

Izvor: B92.net

Podeljeno