Šta je Wingwave metoda?

Podelite:

Wingwave je nova metoda čija primena vrlo efikasno dovodi organizam u ravnotežu i brzo otklanja stres, mentalne blokade, strahove i fobije dok istovremeno podiže nivo kreativnosti i mentalnih sposobnosti kao i emocionalne stabilnosti. Kod nas se uspešno primenjuje nešto više od godinu dana. 

leptir gladna

 

„Zamah krila leptira“, ova metafora je uzeta kao osnov za naziv metode koju su osmislili i razvili psiholozi Kora Beser-Zigmund i Hari Zigmund sa Beser-Zigmund Instituta iz Hamburga. Wing (krilo) asocira na treptaj krila leptira. 

Ovaj mali pokret koji ako se desi na pravom mestu i u pravo vreme može izazvati klimatske promene. Analogno tome, Wingwave koučingom, mali impulsi mogu značajno i pozitivno pokrenuti klimu doživljaja i ponašanje čoveka pod uslovom da je tačno određeno polazište. Metafora krila takođe ilustruje naglasak na optimalnu saradnju između dve hemisfere mozga (kao što i krila leptira moraju da sarađuju) kako bi podržali intelektualne napore i obezbedili uspešne rezultate. 

Wave (talas, mahanje) nas asocira na englesku reč „brainwave” što znači pametna ideja ili spoznaja. Baš takve brainwaves spoznaje sa Wingwave koučingom se ciljano postižu. Brzi tempo života kojim živimo, stresne situacije koje doživljavamo, otuđenost koju sve više osećamo dovode nas do velikih opterećenja i mentalnih blokada. 

Kada nam se desi neprijatan događaj kao i izazvane negativne emocije one mogu ostati blokirane u memoriji u originalnoj formi: slike, zvuka, misli i telesne senzacije. Wingwave stimuliše informacije i omogućava da mozak obradi to iskustvo. Kao i u REM fazi koja se dešava u toku sna kada mozak automatski obrađuje nesvesni materijal Wingwave-om stimulišemo i inteziviramo ovu fazu, u budnom stanju, koja dovodi do brze i efikasne obrade negativnih emocija. 

Wingwave je kombinacija kineziologije (O-ring test za prepoznavanje stvarne početne tačke i procenu efekasnosti procedure), NLP-a (Neuro Lingvističko Programiranje) i bilateralne stimulacije hemisfera mozga. Ova koučing metoda pre svega znači ciljani razvoj resursa i kreativnih procesa. Veoma je jednostavna, brza i efikasna. Pruža mogućnost da malom intervencijom dođemo do velikih pomaka u ličnom i profesionalnom razvoju. 

Koučing je profesionalno partnerstvo između coach-a i klijenta u misaono provokativnom, stimulišućem i ka rešenju usmrenom procesu koji vas inspiriše da uvećate svoje lične i profesionalne potencijale i dostignete izvanredne rezultate na osnovu vaših individualnih ciljeva. Namenjeno je poslovnim ljudima, menadžerima, studentima, učenicima, umetnicima, sportistima i svima kojima je neophodna sposobnost da dostignu i održavaju optimalan učinak. 

Wingwave koučing svojim jedinstvenim i preciznim postupkom može ostvariti neverovatne rezultate i to tačno u skladu sa trenutnim potrebama osobe i to je moguće za iznenađujuće kratko vreme. Među ciljevima primene ove metode su između ostalih smanjenje stresa kod zahtevnih radnih situacija (sa članovima tima, poslovnim partnerima, menadžerima i supervizorima). 

Efikasna mentalna priprema za važne prezentacije, javne govore ili intervjue kao i za vrhunska dostignuća u sportskim takmičenjima (pojedinačna i timska). Prevazilaženje anksioznosti i fobija a takođe i prevazilaženje mentalnih blokada koje utiču na kreativnost. Smanjenje fizičkog stresa kao što je nesanica, džetleg ili iscrpljenost. 

Radi se individualno odnosno, jedan na jedan. Coach je taj koji usmerava svog klijenta.Temu na kojoj se radi određuje osoba a polaznu tačku Wingwave Coach na osnovu trenutnih fizičkih i emocionalnih potreba primenom miostatičkog ili O-ring testa. Wingwave intervencija zapravo simulira REM fazu dok je klijent budan. 

Oči klijenta prate mahanje prstiju koje izvodi Coach što uzrokuje da se zaglavljene emocije obrađuju velikom brzinom. Mali impulsi izazvani pokretima očiju mogu značajno pokrenuti plimu doživljaja i prouzrokovati promenu ponašanja. Pragmatičan pristup omogućava klijentu da odmah primeti da li ga intervencija dovodi do željenog stanja. 

Metoda je opuštajuća i klijenti obično osećaju olakšanje i osetano poboljšanje energetskih potencijala. Mnogo efikasnije možete da upravljate sopstvenim mislima i emocijama. Bićete zadovoljniji, smireniji tako da neke emocije nećete doživljavati tako burno a imaćete utisak da emocije ne prolaze kroz vas već pored vas. 

Na životne situacije ćete gledati mnogo realnije, pri donošenju odluka bićete rasterećeniji i efikasniji. Bitno je aktivirati najmanji faktor za najbolji efekat promene to znači „Znati kako” umesto upotrebe velike snage. To je „The Wing Way”.

Izvor: B92.net

Podeljeno