Šta je život bez rakije?!

Freeimages.com / by chris cheever
Podelite:

Rakija je u životu Srba oduvek imala posebno mesto.

Freeimages.com / by chris cheever

Freeimages.com / by chris cheever

Neizostavna je na svadbama, sahranama, ali i u kućnoj apoteci, kao opštenarodni lek. Rakija se, pored svoje terapeutske uloge u popravljanju raspoloženja, oduvek koristila i u medicinske svrhe. Specifičan odnos koji Srbi gaje prema rakiji objašnjava se dugom tradicijom gajenja šljiva, pa samim tim i pravljenja rakije. Srbija je dugo zauzimala vodeće ako ne i prvo mesto po broju stabala šljive.

– Proces dobijanja rakije (pečenjem šljiva u kazanu) bio je relativno jednostavan, tako da je svako domaćinstvo moglo da priprema svoju „domaću šljivu“, koja je imala široku primenu – bila je sredstvo prestiža, koristila se kao dezinfekciono sredstvo, za skidanje visoke temperature, a ušla je i u tradicionalnu medicinu kao dodatak različitim preparatima jer rakija ima pozitivan efekat na krvne sudove, a i deluje opuštajuće na ceo organizam – kaže psihijatar Miloš Vasić za „Alo!“

Rakija je imala i specijalnu ekonomsku ulogu u seoskim domaćinstvima. Ona je bila jedini proizvod koji je mogao u skromnim uslovima da se sačuva niz godina. Za razliku od pre 100 godina, kada je potrošnja rakije među žestokim pićima iznosila 80 odsto, danas je konzumacija rakije samo pet odsto. Razlog je nemar.
– Godinama smo se loše ophodili prema rakiji. Sedamdesetih godina imali smo navalu falsifikata i „šećeruše“, što je oborilo imidž rakije kod nas, ali i u svetu. Problem je i što žestoka pića ne smeju da se reklamiraju dok pivo, recimo, sme. Ali alkohola više ima u jednoj flaši piva nego u dve čašice rakije – kaže proizvođač rakije iz Mačve Milisav Proković.
Iako se lekari slažu da čašica rakije ne može da škodi i da im je poznato njeno korišćenje u narodnoj medicini, ipak ne žele da pričaju o rakiji kao leku jer je tanka linija između pozitivnog dejstva jedne čašice i alkoholizma, u koji se lako sklizne.
Jedan doktor koji je želeo da ostane anoniman objašnjava kako čašica rakije koja se uzima izjutra deluje na organizam.
– Dejstvo jedne čašice prave prirodne šljivovice, izjutra na prazan stomak, poznato je još od 15. veka. Rakija najpre dezinfikuje usta i zube, a potom kada rakija siđe u stomak, stiže preko krvi do srca, u kojem se, pod njenim dejstvom, šire periferni krvni sudovi, što deluje opuštajuće. Drugo pozitivno dejstvo rakije u narodnoj medicini je spravljanje obloga koje se stavljaju na traumatizovana mesta, na zglobove i slično, što utiče na širenje krvnih sudova i umanjivanje bola – objašnjava doktor i dodaje da umereno konzumiranje alkohola povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, kao i da oni koji umereno koriste to piće, ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti – infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga.
Pritom se pod umerenim pićem podrazumeva od jednog do dva alkoholna pića koja sadrže 10 grama alkohola, što odgovara jednoj krigli piva, čaši vina ili čašici žestokog pića, s tim što se trudnicama ne preporučuje.
Iako je poznato na koji način se rakija koristi kod nekih bolesti, lekari izbegavaju da daju savete ove vrste, i to iz straha da ne dođe do pogrešne primene i negativnih posledica. Zato oprezno s rakijom!

KLEKOVAČA

Priprema: Plodovi plave ili crvene kleke se beru u jesen. Branje se obavlja tako što se ispod drveta kleke postavi platno ili najlon, pa se laganim udaranjem po granama otresaju zreli plodovi. Za litar rakije potrebno je oko 150 grama plodova. Bobice se nagnječe, stave u staklenu flašu i naliju rakijom. Flaša se dobro zatvori i stavi na sunce da stoji mesec dana uz povremeno mućkanje. Dobija se rakija lepe boje i prijatnog ukusa.

Lekovito delovanje: Pomaže kod prehlade i sprečava gripozna stanja. Pojačava apetit. Čisti bubrege i krvne sudove od naslaga.

Upotreba: Pije se na prazan želudac po jedna čašica (20 ml).

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs

DRENOVAČA

Priprema: Nakupe se zreli i mekani plodovi drena koji su opali s grana. Jedna vinska čaša plodova se izgnječi i stavi u litarsku svetlu, staklenu flašu i nalije rakijom. Dobro zatvorena flaša se stavi na mesto izloženo sunčevoj svetlosti da stoji mesec dana uz povremeno mućkanje. Dobija se rakija crvene boje prijatnog ukusa.

Lekovito delovanje: Povećava otpornost kapilara i utiče na cirkulaciju. Stvara otpornost na prehlade i gripozna stanja. Upotreba: Pije se pre jela jednom ili dva puta dnevno po kašičica (10 ml).

 

ORAHOVAČA

Priprema: U proleće se naberu zeleni plodovi oraha manji ili veći. Plodovi se preseku ili izbuše i ubace u staklenu flašu. Za litar rakije je potrebno oko 40 oraščića. Plodovi se ubace u flašu, naliju se rakijom, flaša se dobro zatvori i stavi na sunce oko 40 dana uz povremeno mućkanje. Dobije se tamna rakija s ukusom joda. Ukoliko želite liker, u flašu se stavlja 250 g šećera.

Lekovito delovanje: Koristi se kod poremećaja rada štitne žlezde, organa za varenje i nedostatka C vitamina.

Upotreba: Pije se po jedna čašica (20 ml) ujutru pre doručka.

 

GLOGOVAČA

Priprema: Plodovi gloga se uberu u poznu jesen i očiste s obe strane. U staklenu tamnu flašu se stavi oko 150 grama ploda i nalije se rakijom. Dobro zatvorena flaša se stavi na tamno mesto da stoji mesec dana uz povremeno mućkanje. Lekovito delovanje: Deluje povoljno kod bolesti srca i krvnih sudova, kao i kod nesanice. Uravnotežava krvni pritisak i podstiče spavanje.

Upotreba: Pije se po supena kašika pre jela (pola čašice).

 

RAKIJA OD MASLAČKA

Priprema: U rano proleće ili u ranu jesen izvade se mladi korenovi maslačka, operu i usitne. Za litar rakije dovoljno je dve šake korena. Koren se stavi u staklenu flašu, nalije rakijom, dobro zatvori i ostavi na suncu (svetlom mestu) mesec dana. Povremeno se mućka.

Lekovito delovanje: Pojačava slabu funkciju jetre i pankreasa. Otklanja bolove u grudima i trbuhu.

Upotreba: Pije se pola čašice (10 ml) dva puta dnevno pre jela.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs

eKlinika.rs / Izvor: Alo!

Podeljeno