Šta se sve dešava u „trudničkom mozgu“?

Podelite:

Čim ostane trudna, centri za miris u mozgu žene postaju dodatno aktivni što se smatra prirodnim načinom zaštite od potencijalno opasne hrane i okruženja u trudnoći. Evo još nekih stvari koje mogu da osete samo trudnice.

33404_shutterstock_84934423_iff

Zaštitničko ponašanje, pa čak i ksenofobija
Jedna studija iz 2007. godine je pokazala da, kada je fetus najosetljiviji, majke lakše i brže reaguju na podsticaje iz okoline. Takođe, studija je otkrila da trudnice intenzivnije reaguju na slike bolesnih ljudi. Stručnjaci smatraju da ovo može biti evolutivni odgovor na pretnju od bolesti.

 

 

 

“Mali” mozak
Neke žene se prilično iznenade kada shvate da su postale vrlo zaboravne, posebno u periodu neposredno pre rođenja bebe, pogotovo kada je reč o stvarima koje nisu povezane sa brigom o bebi. Međutim, ovo nije ništa zabrinjavajuće jer, iako se majčin mozak privremeno “skuplja” kako se približava kraj trudnoće, posle porođaja se vraća u svoj prirodnu veličinu. A, aktivnost u prefrontalnom korteksu, hipotalamusu i amigdali, područjima odgovornim za zaključivanje, planiranje i vezivanje su zapravo u porastu.

 

 

 

Potreba za unapređivanjem
Mozak buduće mame je preplavljen oksitocinom, hormonom koji se ponekad naziva “hormon maženja”, i pomaže ženama da stvaraju i održavaju društvene veze. Oksitocin se oslobađa tokom porođaja, dojenja i orgazma, kao i tokom masaže. Oksitocin čak može biti aktiviran udisanjem feromona koji se oslobađaju iz bebine glave. (Ponekad i tate dožive isto). Zahvaljujući ovom povećanju hormona, majke su vrlo oprezne i osetljive na potrebe svog deteta. Neke nove mame će iskusitu povećanu empatiju. Ovo ide dotle da obično gledanje vesti može biti vrlo emotivno za nove mame.

 

 

 

Mama postaje ekspert za “multiposlove”
Istraživanja su pokazala da se sposobnost pamćenja i veštine učenja poboljšavaju kada žena postane majka, što automatski povećava njene sposobnosti. Stručnjaci veruju da su “nove mame” programirane da obrade puno stimulacija i prioriteta brzo, kako bi mogle da brinu za bebu čak i u stresnim okolnostima.

 

 

 

Instikt za preživljavanje
Eksperimenti na životinjama su pokazali da nove majke postaju manje zabrinute kada se susreću sa teškim zadacima, a posebno onim vezanim za preživljavanje. U jednom konkretnom istraživanju, majke pacova su bile bolje i brže u lovu na pjen od onih koje nisu imale mlade.

 

 

 

Mama postaje smirenija
Povećanje progesterona i estrogena tokom trudnoće može imati vrlo jak umirujući uticaj. Ovo pomaže u smirivanju hormona stresa, koji je u trudnoći takođe u porastu. Ovaj neobični efekat se može nastaviti i nakon porođaja ukoliko majka doji. Neke majke čak osećaju i „zavisnost“ od dojenja jer im hormoni pomažu u smanjenju stresa.

 

 

 

Osećaj iscrpljenosti
Osećaj iscrpljenosti je zapravo vezan za nenaspavani mozak. Jedno istraživanje je pokazalo da nove majke mogu da izgube i do 700 sati sna tokom prve godine. Neispavanost smanjuje energiju, pamćenje, radost, optimizam, kontrolu jezika i sposobnost rešavanja problema. Nije neobično da mlade mame osete ljutnju, tugu, depresiju. Zato je veoma važno pokušati pronaći načine kako nadoknaditi izgubljeni san, piše Roditeljstvo.

 

 

Promena je trajna
Promene kroz koje telo prolazi tokom trudnoće ne završavaju se posle devet meseci. Istraživanja pokazuju da su promene koje se dešavaju u mozgu snažne i trajne. U stvari, ponekad se prva tri meseca nakon porođaja nazivaju i „četvrtim tromesečjem.“ Kako kaže dr. Majkl Mercenih, stručnjak za mozak „Roditeljstvo je epoha učenja i indukovanih promena mozga, jer je sve toliko bitno“.

Izvor: smedia.rs

Podeljeno