Šta vam rade gazirana pića?

Freeimages.com
Podelite:

Jeste li se ikada zapitali šta vašem telu radi ispijanje gaziranih pića, koja su puna šećera? Možda bi trebalo da pažljivo pročitate ovo što sledi…

Freeimages.com

Freeimages.com

0 minuta – U telu se našlo 10 kafenih kašika šećera, što je doza više nego dovoljna za ceo dan.
20 minuta – Šećer u krvi uzrokuje navalu insulina, a jetra se silno trudi da pretvori sav taj šećer u masnoću.
40 minuta – Kofein je kompletno apsorbovan, zenice se šire, krvni pritisak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok. Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprečavaju pospanost.
45 minuta – Telo proizvodi dopamin, koji stimuliše centre za užitak u mozgu, slično kao heroin.
60 minuta – Fosforna kiselina veže kalcijum, magnezijum i cink u donjem delu creva i podstiče metabolizam. To je još složenije zbog visoke doze šećera i veštačkih zaslađivača, koji povećavaju izlučivanje kalcijuma.

DOKTORU SE MOŽETE OBRATITI BEZ ODLASKA U BILO KOJU ZDRAVSTVENU USTANOVU NA WWW.EKLINIKA.RS SERVISU U SAMO TRI KLIKA. POGLEDAJTE OVDE…

Kofein ima diuretska svojstva i češće mokrite, tako da ćete izgubiti i natrijum, elektrolite i vodu iz tela. Dolazi do pada šećera, pa postajete razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tečnost, izgubili ste i materije korisne za jačanje kostiju i zuba.

Redovna konzumacija većih količina ovakvih napitaka pogoduje povećanju pritiska, bolestima srca, dijabetesu i gojaznosti. Velika količina šećera koja naglo dođe u telo prisiljava gušteraču da pojačano proizvodi insulin, a to povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Stradaju zubi

Gazirana pića sadrže soli i kofein. Puna su kiselina koje oštećuju zubnu gleđ i vode karijesu, a veštačke boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može da sadrži 39 grama šećera, što je dnevna doza. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu da proizvode kiselinu, a nagrišće gleđ za pola sata. Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno delovanje na zube znatno produžava. Žvakaća guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima.

DOKTORU SE MOŽETE OBRATITI BEZ ODLASKA U BILO KOJU ZDRAVSTVENU USTANOVU NA WWW.EKLINIKA.RS SERVISU U SAMO TRI KLIKA. POGLEDAJTE OVDE…

eKlinika.rs / ALO!


 

 

PITAJ DOKTORA ONLINE:

PITAJ DOKTORA ONLINE: www.eklinika.rs

PITAJ DOKTORA ONLINE: www.eklinika.rs

Podeljeno