Stvari koje loše utiču na vašu plodnost

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Podelite:

Čak iako ne planirate potomstvo u skorije vreme, vodite računa o ovom stvarima…

freeimages.com

freeimages.com

Rizičan seks

Mnoge naizgled beznačajne urinarne infekcije mogu da budu uzrok upala ženskih genitalija i ukoliko su uporne, a ne leče se, imaju za krajnji ishod sterilitet. Uzročnici ovih infekcija su različite bakterije, virusi, gljivice i grupa koja je po svojim osobinama slična i bakterijama i virusima: hlamidija, mikoplazma i ureoplazma.

Cigarete

O štetnosti cigareta već se uveliko zna. Kao i na sve druge organe, cigarete imaju štetan uticaj i na jajnike. Radi ilustracije: svaki put kada povučete dim cigarete, vaše jajne ćelije počnu malo brže da odumiru. Žene pušači imaju češće problem da zatrudne. Ako se to desi, statistike govore da imaju veći broj pobačaja, a da su njihove bebe na rođenju znatno sitnije. Tako, ako želite da zatrudnite, a pušač ste, odmah napustite ovu opasnu naviku jer vam treba oko godinu dana da biste povratili optimalno stanje organizma i tako stvorili idealne uslove da vam se trudnoća i desi. Poznato je takođe da menopauza kod žena koje su pušači može da počne i do četiri godine ranije u odnosu na žene koje ne puše.

Problemi sa težinom

Količina masnog tkiva kod žene je veoma značajna jer je to mesto gde se, uz jajnike, proizvode i hormoni koji mogu uticati na ovulaciju.

Kada imate premalo masti (BMI ispod 18,5), može da se dogodi da uopšte ne ovulirate. Previše masnih naslaga (BMI iznad 29), prevelike količine insulina i estrogena mogu takođe da osujete ceo proces. Potvrda za to je da često gubljenje ili dobijanje težine (u okviru 5 procenata od one koju imate) može doprineti uspostavljanju ovulacije.

Loša ishrana

Studija sprovedena na Univerzitetu Harvard otkrila je da žene koje se pridržavaju četiri pravila u vezi sa ishranom imaju bolju plodnost u odnosu na osobe sa nezdravim prehrambenim navikama.

Pravila:

1. Jedite integralne žitarice umesto belih prerađenih.

2. Odbacite hranu koja sadrži trans-masti (nezasićene masti sa transizomernim masnim kiselinama).

3. Kuvajte sa mononezasićenim mastima, kao što je maslinovo ulje.

4. Većinu proteina unosite iz biljnih (mahunarke i orašasti plodovi), a ne iz životinjskih izvora.

Hemikalije

Kada su naučnici obratili pažnju na količinu BPA (hemikalija nalik na estrogen koja se nalazi u pojedinim vrstama plastike i pakovanjima za određene prehrambene proizvode) u urinu žena koje se podvrgavaju vantelesnoj oplodnji, otkrili su da su kod žena koje su imale najviše nivoe BPA imali 24 procenta manje prikupljenih jajnih ćelija u odnosu na one kod kojih su ove vrednosti bile na najnižem nivou. Ne bi škodilo da se prebacite na proizvode koji ne sadrže BPA.

A šta je sa njegovom spermom?

Žene brinu o svemu, ali u oko 40 procenata slučajeva razlozi za neplodnost se tiču muškarca. Studije muških navika otkrivaju tužnu istinu: lenji muškarci često imaju istu takvu spermu.

Ležanje na sofi i gledanje TV-a

Dokaz da je vežbanje bolje od razvlačenja na kauču ispred reprize omiljene serije nudi studija sa Harvard škole javnog zdravlja, koja je otkrila da muškarci koji gledaju televiziju više od 20 sati nedeljno proizvode manje sperme za 44 procenta od onih koji ne pale televizor.

Konzumiranje brze hrane

I vi i on trebalo bi da se prebacite na zdraviju ishranu ako želite da imate decu. Nedavno sprovedena studija otkrila je da muškarci koji jedu više ribe, integralnih žitarica, mahunarki i povrća imaju spermatozoide koji su za 11 procenata brži od spermatozoida muškaraca koji konzumiraju crveno meso, picu, masne grickalice i slatkiše.

pitaj

Izvor: cosmopolitan.rs

Podeljeno