„Svaka cigareta treba da ima zdravstveno upozorenje“

Podelite:

Upozorenja o posledicama na zdravlje koje ostavlja duvan trebalo bi da stoje na svakoj cigareti, a ne samo na pakovanju, kažu istraživači.

B92.

 

Na svakoj cigareti trebalo bi da piše da ona skraćuje život za 11 minuta, kao i lista štetnih hemikalija koja se u njoj nalazi. 

Akademici Bengor univerziteta žele da nastave istraživanje o uticaju takvih upozorenja na ljude, ali već vrše pritisak na Vladu Velike Britanije da razmotri uvođenje novog zakona. 

Ministri su prošlog meseca konačno rešili da razmotre mogućnost uvođenja jednobojnih pakovanja, u nadi da će biti manje privlačni mladim pušačima. 

Vlada je objavila nezavisni pregled tog predloga, koji, ako bude usvojen, treba da stupi na snagu 2015. 

U poslednjoj studiji, dr Luis Hasan sa Bengor univerziteta otkrio je da pušači imaju 16 odsto veće šanse da ostave duvan, ako puše cigarete na kojima su ispisana upozorenja vezana za zdravlje. 

Ona je ispitala 200 pušača iz Škotske i Grčke koji su dobili razne normalne cigarete i one sa ispisanim zdravstvenim upozorenjima. 

Na nekima je bila iscrtana skala koja predstavlja 11 minuta, kako bi pušači sa svakim dimom imali uvida u to koliko skraćuju svoj život. 

Na nekima je bila ispisana i lista opasnih hemikalija koje cigarete sadrže među kojima su arsenik, benzen i formaldehid. 

Dr Hasan sada planira da lobira kod stručnjaka angažovanih od strane vlade pedijatra Sirila Čantlera.

Njena studija objavljena je u žurnalu Tobacco Control i kaže da upozorenja treba da obuhvate i opasnosti vezane za pasivno pušenje kod dece. 

Rani rezultati pokazuju da su takva pakovanja efikasna u odvikavanju ljudi od pušenja, a preliminarni pokazuju da pušači imaju 81 odsto veće šanse da se oslobode štetne navike.

Izvor: B92.net

Podeljeno