SVAKI ORGAN RADI „PUNIM SNAGOM“ DVA SATA Vodič kroz biološki sat: Ujutru vodite ljubav!

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Feelart
Podelite:

Kineski sat pokazuje po kakvom redu životna energija cirkuliše kroz organe i sisteme organa.

Po pravilima kineske medicine i po zakonu ritma, svaki organ u ciklusu od 24 sata radi „punim snagom“, i to dva sata, dok se 12 sati kasnije, takođe tokom perioda od dva sata, odmara, to jest ima najniži stepen aktivnosti.
U vreme maksimalne aktivnosti sve su funkcije ubrzane. Ako postoje bolesti, one u to vreme pokazuju najjače simptome. Za svaku aktivnost tokom dana postoji pravi trenutak kada je moguće optimalno iskoristiti mentalne, fizičke i emotivne potencijale.
Ujutru vodite ljubav
Ujutru organizam jača imunitet, a razmena materija je u maksimalnoj fazi. Ugljeni-hidrati uzeti oko sedam sati brzo se pretvaraju u energiju. Dan započnite voćem. Ubrzo raste količina testosterona i do devet je idalno vreme za vođenje ljubavi. Ipak, većina kreće ili počinje posao baš u to doba. Međutim, vikendom ne treba zaboraviti ovo pravilo, zato jutro umesto za nabavke iskoristiti za ljubavne zagrljaje. Mentalni potencijali su najsnažniji oko deset ujutru, sve do podneva.

PITAJ DOKTORA ONLINE. www.eklinika.rs

Organi se odmaraju noću
Tokom noći svi organi se odmaraju i regenerišu. Srce se posle tri ujutru priprema za nove dnevne aktivnosti. Po statistikama u ovo doba je najčešćih broj porođaja. Period predstavalja kritične sate za srčane bolesnike i depresivne osobe. Najveći broj samoubistava se desi u ovo doba. Bubrezi se odmaraju oko pet ujutru, kada nije preporučljivo piti preterane količine tečnosti.
Oko podneva napravite pauzu na poslu
Nije slučajno da se broj grešaka u poslovanju povećava u prvim popodnevnim satima. Takođe, uočeno je da raste broj povreda na poslu, ali i nepažnja u saobraćaju. Organizmu je tada potreban kraći odmor. U to doba napravite predah od napornih obaveza i ne brinite – koncentracija, pamćenje i poslovne sposobnosti se ponovo aktiviraju od 15 do 17 sati.
Ne jedite uveče
Mišići su najaktivniji oko 17 časova kada je pravi trenutak za odlazak na fitnes. Ukoliko ste planirali ručak u ovo vreme, nećete pogrešiti jer tada gušterača podstiče probavni sistem, posebno alkohol. Čaša vina uz ručak neće škoditi, organizam brzo prerađuje alkohol, nasuprot jutarnjim satima, kada bi trebalo da izbegavate i pomisao na alkohol. Inače, do 18 sati možete da jedete i imate poslednji obilan obrok tokom dana, jer oko devet uveče želudac usporava rad, a hrana ostaje nesvarena sve do jutra.

PITAJ DOKTORA ONLINE. www.eklinika.rs
Hormon mladosti se aktivira pre ponoći
Decu na spavanje treba odvesti pre deset uveče, tada hipofiza započinje izlučivanje horomona rasta. Ujedno, to je idealno vreme za odlazak u krevet i odraslima, jer tada počinje proizvodnja melatonina, hormona zaduženog za mladost i vitalnost. Sa godinama epifiza proizvodi sve manje ovog hormona. Ukoliko ne želite prerane bore i težite da održite mladalački izgled, zaboravite na duge noćne žurke. Naročito do četiri ujutru, kada su pluća najosetljivija. Sedenje u zadimljenim prostorijama ili pušenje u ovo doba su pogubni po rad bronhija i pluća.
Kod zubara ne idite ujutru
Uz hronobilogiju se razvila hronofarmakologija, koja govori o tome kada je optimalno doba dana za lečenje pojedinih bolesti i uzimanje odgovarajućih medikamenta. Oragnizam vitamine najbolje apsorbuje do 16 sati, a vitamin C ujutru. Uveče možete konzumirati preparate sa magnezijumom i cinkom. U periodu oko podneva, kada osetite pad koncentracije, pijte više vode, pomoći će vam da održite pažnju. Voda olakšava organizmu brži prenos električnih impulsa bitnih za komunikaciju između mozga i ostalih organa. Ukoliko se plašite zubara, popravku i vađenje zuba ne zakazujte ujutru nego u drugom delu dana, tada i anestezija deluje maksimalno.

VREME FUNKCIJE ORGANA

– Od 1 do 3 h JETRA

– Od 3 do 5 h PLUĆA

– Od 5 do 7 h DEBELO CREVO

– Od 7 do 9 h ŽELUDAC

– Od 9 do 11 h SLEZINA, GUŠTERAČA

– Od 11 do 13 h SRCE

– Od 13 do 15 h TANKO CREVO

– Od 15 do 17 h BEŠIKA

– Od 17 do 19 h BUBREZI

– Od 19 do 21 h SRČANI OMOTAČ

– Od 21 do 23 h TROSTRUKI GREJAČ

– Od 23 do 1 h ŽUČ

 

VREME MINIMALNE FUNKCIJE ORGANA (VREME ODMORA)

– Od 1 do 3 h TANKO CREVO

– Od 3 do 5 h BEŠIKA

– Od 5 do 7 h BUBREZI

– Od 7 do 9 h SRČANI OMOTAČ

– Od 9 do 11 h TROSTRUKI GREJAČ

– Od 11 do 13 h ŽUČ

– Od 13 do 15 h JETRA

– Od 15 do 17 h PLUĆA

– Od 17 do 19 h DEBELO CREVO

– Od 19 do 21 h ŽELUDAC

– Od 21 do 23 h SLEZINA, GUŠTERAČA

– Od 23 do 1 h SRCE

 

eKlinika.rs / ALO!

Podeljeno