Svakodnevne navike kojih odmah morate da se odreknete ako vam je zdravlje drago

Freeimages.com
Podelite:

Sitnice koje svakodnevno, česte nesvesno radimo, mogu znatno da povećaju našu izloženost bakterijama i virusima, koji ovih dana haraju. Zato pogledajte koje to stvari radite stalno, a trebalo bi odmah da prestanete ukoliko ne želite da završite sa prehladom.

Pitajte doktora online. www.eklinika.rs

– Prvo na listi je svakako stavljanje ruku u usta. Dakle, bilo da se radi o grickanju noktiju ili zanoktica, o čačkanju usta ili nekon tiku, stavljanje neopranih ruku u usta je najbolji način da dođete u dodir s bakterijama. Trenutno smo u sezoni prehlada, što znači da sa promenom nekih jednostavnih stvari možete da pomognete sebi i izbegnete bolest – savetuje dr Petar Borović.

Sasvim jednostavne stvari, kao što su rukovanje, mogu da povećaju verovatnoću da ćete se razboleti.

– Rukovanjem prenosimo bakterije i sve ostale nečistoće koje se nalaze na rukama. Čak i kada su tek oprane, na rukama se nalazi veliki broj bacila, a to posebno važi za ljude koji su prehlađeni, pa često brišu nos rukama. Iako je ovo nehigijenski, i ta navika može da bude loša, jer može da dođe do infekcije nosa i prenošenja bacila – ističe doktor.

Pozdravljanje sa prijateljima je kod nas Srba uvek srdačno, pa se najčešće grlimo i ljubimo tri puta u braz. Nažalost, bar dok traje ova sezona prehlada, ovo bi trebalo svesti na minimum, jer je ljubljenje zapravo najbolji način prenošenja bacila.

Najbolje bi bilo da sa sobom uvek nosite predstvo za suvo pranje ruku, koje uništava preko 90 osto bakterija, a koje bi trebalo da nanosite nakon rukovanja, kao i odmah nakon izlaska iz autobusa. Rukodržači su bili i ostali carstvo bakterija koje željno čekaju novog domaćina.

Pušenje, iako nije navika već zavisnost, takođe pogoršava stanje blage prehlade i može da ubrza proces koji bi se inače lako završio – pa bi zato bilo poželjno da u ovom periodu pokušate da malo smanjite s gigaretama.

– Ljudi često zaboravljaju da u toku dana piju vodu pa, po navici, umesto nje piju puno zašećerene kafe ili sokova. Mnogo bi bolje bilo da pored sebe uvek nose flašicu za vodom, jer je jedino hidriran organizam zapravo zdrav – ističe doktor.

Pitajte doktora online. www.eklinika.rs

eKlinika.rs / Izvor: 24sata.rs

Podeljeno