Sve neverovatne stvari koje će vam se desiti kada počnete da jedete banane

Podelite:

Šta bi se desilo kada bismo vam rekli da postoji neverovatna stvar koja će vam pomoći da smršate, rešite probleme sa nadutošću, povećate energiju i borite se protiv raka – i možete da je kupite bukvalno na svakom koraku?

banana-power-1329610-640x480

U pitanju je skromna banana.

eKlinika.rsPITAJTE DOKTORA ONLINE

1. Bićete srećniji

Banana ne izgleda samo kao osmeh, već može i da ga stvori zato što sadrži vitamin B9. U pitanju je nutrijent koji se bori protiv depresije pomažući da serotonin, hemikalija povezana sa dobrim raspoloženjem, brže stigne do mozga.

2. Bićete manje nervozni i anksiozni

Ovo neverovatno voće sadrži i triptofan, „prethodnika serotoninu“ koji je najvažnija hemikalija u mozgu jer je u pitanju prirodni antidepresiv koji se bori protiv nesanice i anksioznosti i reguliše umor.

3. Bićete manje naduti

Uz pomoć banana izaćićete na kraj sa gasovima i zadržavanjem vode. Ovo voće povećava broj bakterija koje se bore protiv nadutosti u stomaku, a i legendarno je dobar izvor kalcijuma koji pomaže izbacivanju tečnosti iz organizma.

4. Objavićete rat masnoćama

Banane sadrže 12 mg kolina, B vitamina koji razgrađuje masti tako što utiče na gene koji su zaduženi za njihovo skladištenje u stomaku. Jedan od glavnih razloga odgovornih za „pivski stomak“ leži u činjenici da alkohol troši naše rezerve kolina i dovodi do neželjenih kilograma.

5. Regulisaćete nivo šećera u krvi

Proteine i zdrave masti trebalo bi jesti u kombinaciji sa bananama kako bi se usporio ulazak šećera u krvotok. Ovo je najefikasnija strategija za održavanje nivoa šećera u krvi – a to znači da ćete imati ujednačenu energiju i gubićete kilograme s obzirom na to da stabilan nivo šećera dozvoljava pankreasu da proizvodi glukagon, hormon koji sagoreva masti.

6. Smanjićete nivo lošeg holesterola

Ako jedete brzu hranu, vrlo je verovatno da unosite i trans masti koje povećavaju nivo lošeg holesterola. Banane sadrže fitosterole – jedinjenja koja smanjuju nivo lošeg holesterola. Pritom, tu je i vitamin B6 koji je važan za skoro sve u našem organizmu – zdravlje srca, imunitet i funkcionisanje nervnog sistema.

7. Brže ćete variti

Banane su odličan izvor probiotika, nesvarljivih ugljenih hidrata koji poboljšavaju varenje jer sadrže molekule koji vode do boljeg zdravlja želuca.

8. Ojačaćete kosti

Iako banane ne poseduju puno kalcijuma – manje od 1 odsto preporučene dnevne doze – mogu da povećaju njegovu apsorpciju.

9. Imaćete više energije

Banane su bogate glukozom, najlakše svarljivim izvorom šećera koji će nam pružiti potrebnu energiju za fizičke aktivnosti..

10. Telo će se efikasnije boriti protiv bolesti

Uprkos nedostatku vitamina A, banane su bogate beta karotenom i alfa karotenom, a njihovi visoki nivoi pomažu telu da se bori protiv hroničnih bolesti,ukljućujući tu određene vrste raka, kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

eKlinika.rsPITAJTE DOKTORA ONLINE

11. Krv će vam postati snažnija

Rešite se malokrvnosti uz pomoć gvožđa u bananama. Gvožđe je važno za našu energiju jer prenosi kiseonik do ćelija, a njegov manjak može uticati i na gubljenje težine jer tada telo pokušava da sačuva energiju – a to opet dovodi do usporenog metabolizma, zastoja u dijeti, pa čak i do dobijanja kilograma.

12. Poboljšaće vam se vid

Banane sadrže vitamin C koji je antioksidans koji „hrani“ naše oči i kožu. Tu je i beta karoten koji pomaže obnovi ćelija.

13. Pročistićete organizam

Bogate pektinom, banane su odlilčne za detoksikaciju organizma. Ovo vlakno slično želatinu vezuje se za toksična jedinjenja u krvi i izbacuje ih iz tela kroz urin.

 

Pitajte Dokotora / 24sata.rs

Podeljeno