Sve o paradontopatiji

Podelite:

Parodontopatija je progresivna i degenerativna bolest zubnog potpornog tkiva, parodonta sastavljenog od desni, periodontalnih vlakana, cementa zuba i alveolarne kosti, koja dovodi do klacenja, migracije i ispadanja zuba.

zubi

Naizgled beznacajna upala desni ako se na vreme ne sanira prelazi u hronicnu inflamaciju (gingivitis chronica), koja dovodi do atrofije desni i ogoljavanja vrata zuba. Ovo je ozbiljan estetski, ali i zdravstveni problem, s obzirom da je to pogodno mesto za razvoj karijesa, jer je ogoljeni dentin veoma osetljiv na spoljne nadražaje.

Takvi zubi izgledaju duži i gube svoju osnovnu anatomsku formu. Dalja destrukcija parodonta dovodi do formiranja parodontalnih džepova, karakteristicnih za ovu bolest. Džepovi nastaju kidanjem periodontalnih vlakana koja spajaju koren zuba i kost vilice. Džep je cesto mesto infekcije, u njemu se zadržava hrana, jer ga je vrlo tesko ocistiti, tako da se proces produbljuje po sistemu zacaranog kruga. Raspadnuta hrana uzrok je zadaha iz usta.

Kao rezultat zapuštene parodontopatije nastaju jako bolni parodontalni apscesi, pa je cesto neophodna i ekstakcija zuba. Zubi vremenom isplivavaju, klate se, bolni su na pritisak, migriraju, gube svoju funkciju i ispadaju. Gubitak zuba onemogucava normalno žvakanje, dovodi do gastrointestinalnih poremecaja, remeti funkciju govora i izgled pacijenta.

Uz karijes, parodontopatija je najcešci uzrok posete stomatologu. Njeni uzroci mogu biti:

-Lokalni: loša higijena dovodi do stvaranja dentalnih naslaga (plaka, zubnog kamenca i konkremenata)

-Opsti: nasledje, starenje, ishrana, endokrine bolesti, pad imuniteta, prevremeni kontakt zuba (traumatska okluzija), škripanje zubima u snu (bruksizam) ili stiskanje zuba u besu (bruksomanija)

Veoma je važno na vreme otkriti gingivitis i spreciti da on prede u parodontopatiju. Njegova pojava posledica je loše oralne higijene. Taloženje zubnih naslaga omogucava razvoj mikroorganizama koji destruišu vezivno tkivo desni. One postaju uvecane, intenzivno crvene i sjajne. Gingivitis ne boli, vec se manifestuje u vidu trnjenja, žarenja desni ili osecajem stranog tela izmedu zuba. Ponekad se javlja krvavljenje isprovocirano pranjem zuba ili cvrstom hranom. Strah od krvi u ustima, obolelog navodi da prestane sa intenzivnim cetkanjem zuba i desni, što dovodi do daljeg produbljivanja patološkog procesa. Gingivitis se cešce javlja oko karioznih i polomljenih zuba, zuba sa nepravilnim polozajem ili oko veštackih krunica i drugih protetskih nadoknada. Posebnu pažnju treba obratiti na adolescente i trudnice.

Dobra oralna higijena i ceste kontrolne posete stomatologu mogu znatno smanjiti rizik od nastanka parodontalnih džepova. Zube treba detaljno prati nakon svakog obroka. Važno je vertikalnim i horizontalnim pokretima cetkice za zube temeljno oprati sve zubne površine. Cetkica za zube treba da je napravljena od veštackih vlakana i da je odgovarajuce tvrdoce, što se na osnovu kvaliteta desni odreduje u konsultaciji sa stomatologom. U kanalima vlakana nekada popularnih cetkica od prirodnih vlakana mogu se razviti mikroorganizmi i naciniti je kontinuiranim izvorom zaraze. Na našem tržistu postoji širok izbor pasti za zube sa razlicitim dodacima koji pomažu u preventivi oboljenja usne duplje. Vecernje pranje je od posebnog znacaja i treba da traje oko tri minuta uz upotrebu specijalno dizajniranih konaca koji ciste bocne površine zuba i sprecavaju upalu desni izmedu njih. Cetkicu za zube treba menjati svaka tri meseca ili ranije ako se njena vlakna deformišu.

Prilikom kontrolnih pregleda vrši se identifikacija dentalnih naslaga-plaka specijalnim rastvorima i tabletama i njegovo uklanjanje pastama za zube za profesionalnu upotrebu. Kalcifikacijom plaka nastaje zubni kamenac i konkrementi koji se moraju ukloniti, kako oštrim ivicama ne bi vršili konstantnu iritaciju desni.

Ako parodontalni džepovi vec postoje uklanja se njihov infektivni sadržaj i time omogucava reparacija tkiva ponovnim stvaranjem vezivnog tkiva. U lecenje parodontopatije ukljuceni su razliciti antiseptici, antibiotici, preparati za stimulaciju regeneracije tkiva, fizikalne i hiruške metode, koje podrazumevaju i imlanatate kosti.. Njihov osnovni cilj jeste sprecavanje ranog gubitka zuba.

Bolest parodonta poprima pandemijske razmere. Sprecimo njeno dalje širenje svakodnevnom preventivom, ranim otkrivanjem i lecenjem. Da bismo sacuvali lep osmeh potrebno je da više pažnje posvetimo zdravlju naših zuba i usta.

Izvor: zdravlje. iz. rs

Podeljeno