Sve o vakcini protiv gripa

Podelite:

Iako od gripa najčešće obolevaju predškolska i školska deca, najveći rizik od komplikacija i od toga da završe u bolnici imaju odojčad, hronični bolesnici i stariji od 65 godina.

Zbog toga besplatnu vakcinu svake godine dobijaju sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu s bolesnicima, stariji od 65 godina i plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki bolesnici. Upravo njima vakcinacija se i preporučuje.

sve o vakcini protiv gripa

– Vakcinacija protiv gripa veoma je važna, pogotovu za hronične bolesnike, jer ublažava komplikacije koje se mogu javiti, ali i smrtni ishod. Split-vakcina sadrži delove virusa, tako da je mogu primiti i deca od šest meseci. Efikasnost vakcine je preko 80 odsto kod zdravih i mladih ljudi, a imunitet traje od šest do osam meseci – objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Niš i profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Kako kaže, ne postoji nijedan razlog zašto se trudnice ne bi vakcinisale. Vakcina se preporučuje od 14. nedelje trudnoće, posebno onim trudnicama kojima će treći semestar biti u vreme očekivane epidemije, a to je kod nas najčešće februar i mart. Jedino osobe koje su alergične na jaja ne mogu da prime vakcinu.

– U celom svetu osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu inaktivisane split-vakcine, koja sadrži dva podtipa virusa A (H1N1) i (H3N2) i virusa tipa B. Svetska zdravstvena organizacija za svaku sezonu gripa preporučuje sastav vakcine jedinstven za ceo svet, a vakcina je sačinjena od aktuelnih pomenutih sojeva virusa – ističe dr Tiodorović

Vakcina kod zdravih osoba mlađih od 60 godina obezbeđuje zaštitu kod 70 do 90 odsto vakcinisanih. Osobe sa hroničnim obolenjima i stariji od 65 godine zaštićeni su u nešto manjem procentu (40 odsto). Međutim, kod osoba koje su na vakcinu reagovale stvaranjem nedovoljnog imuniteta infekcija obično protiče sa blažom kliničkom slikom, dok je rizik od hospitalizacija i komplikacija znatno smanjen. Najčešće komplikacije su otok i crvenilo na mestu uboda.

NE SMEJU SE VAKCINISATI:

  • Osobe koje imaju izraženu alergiju na proteine, jaja i pileće meso
  • Osobe sa izraženom alergijom na prethodnu dozu vakcine
  • Deca mlađa od 6 meseci
  • Osobe koje su bolovale od Gijen Bareovog sindroma
  • Osobe sa akutnom infekcijom dok ne ozdrave

KOME SE PREPORUČUJE:

  • Starijima od 65 godina
  • Hroničnim bolesnicima (plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki)
  • Deci. Vakcina obezbeđuje zaštitu u 70 do 90 odsto slučajeva
  • Zdravstvenim radnicima koji su u kontaktu sa bolesnicima

Izvor: Zena Blic/Zdravlje.net

 

Podeljeno