Sve o visokom i niskom pritisku

Podelite:

Visok krvni pritisak u porastu je u Srbiji, a lekari ga nazivaju i tihi ubica jer na početku nema simptoma, a oštećuje mnoge vitalne organe.

POVIŠEN KRVNI PRITISAK

Vrednost: Preko 140/90
Simptomi: Jutarnje glavobolje, zujanje u ušima, krvarenje iz nosa

42,7 odsto stanovnika Srbije ima hipertenziju

– Povišen krvni pritisak je vrlo često u početnom stadijumu bez tegoba, pa se i naziva tihi ubica. Najčešći simptomi su jutarnje glavobolje, zujanje u ušima, ponekad i krvarenje iz nosa, a u kasnijoj fazi, kad nastanu komplikacije na velikim organima, srcu, mozgu, bubrezima, javljaju se simptomi vezani za oštećenja ovih organa – kaže dr Dragan Lović, specijalista za hipertenziju.
Vrednosti krvnog pritiska veće od 140/90 za osobe do 70 god ili preko 150/90 za starije zahtevaju lekarsku intervenciju, promenu načina života i uzimanje odgovarajućih lekova. Vrednosti krvnog pritiska od 130-140/85-90 nazivaju se visok normalni krvni pritisak i u najvećem broju slučajeva zahtevaju promenu načina života i praćenje.

– Za prevenciju povišenog krvnog pritiska preporučuje se regulisanje telesne težine, šetnje 4-5 puta nedeljno od 35-45 minuta bržim hodom (100 metara u minutu), smanjen unos soli, odnosno manje od 6 grama dnevno, prekid pušenja, umeren unos alkohola – preporučuje dr Lović.

Ako ove mere ne dovedu do poboljšanja i normalizovanja krvnog pritiska, onda se uvode lekovi.

NIZAK KRVNI PRITISAK

Vrednost: Ispod 100/60

Simptomi: Vrtoglavica, malaksalost, preznojavanje, zamor

Nizak krvni pritisak ili hipotenzija je naslednog karaktera i obično se sreće kod mlađih ljudi. Uglavnom je bez simptoma kod većine, dok se kod manjeg broja ljudi može javiti vrtoglavica, malaksalost, preznojavanje, izrazit zamor.

27,3 odsto onih koji imaju povišen pritisak uz primenu terapije uspeva da ga reguliše

– Nizak krvni pritisak koji ne izaziva tegobe ne zahteva neke posebne mere. Kod osoba koje imaju tegobe savetuje se unošenje većih količina tečnosti, na primer mineralne vode, tuširanje prohladnom vodom, lagane terenske šetnje. Tek ako nema poboljšanja, lekar će preporučiti uzimanje adekvatnih lekova – navodi dr Lović. Smatra se da pacijent ima smanjeni krvni pritisak ako je njegova vredost manja od 100/60, izmerena više puta. Osim hroničnog niskog krvnog pritiska, kojem se uglavnom ne može otkriti uzrok, postoji hipotenzija uzrokovana različitim bolestima, kao i akutna pri prelasku iz ležećeg ili sedećeg položaja u stojeći ili nagli pad pritiska nakon jela. Preporučeni tretmani su umerena fizička aktivnost, veći unos soli, propisivanje lekova koji stežu krvne sudove…

NOVE PREPORUKE

Kućno merenje pritiska, centralni krvni pritisak, ambulantni monitoring – samo su neke od novih preporuka za prevenciju i lečenje hipertenzije objavljenih u časopisu „European Heart Journal“. „Dokument ima za cilj da uputi lekare na problem povišenog pritiska, kao i da pomogne u radu i pri odabiru najbolje terapije – kaže dr Dragan Lović, prvi lekar iz Srbije koji je radio na tom dokumentu.

2 Comments on "Sve o visokom i niskom pritisku"

 1. D.vece…..evo jedno pitanje……….sta raditi kada pritas varira od visokog do niskog…..i to sve za kratko vreme…u roku od 2 h skoci naglo…pa naglo padne do niskog…puls tada bude 115…..nisu pronadjeni nikakvi poremecaji u organizmu……
  Unapred hvala na odgovoru……..pozdrav!

  • Ako pritisak dosta varira treba da se uradi holter pritiska da se vidi kad i koliko varira pa da se onda na osnovu toga prepiše terapija. Iskusniji kardiolog može i sam na osnovu podataka koje date da vidi o čemu se radi i da prepiše neki lek.
   Postoji puno mogućnosti u terapiji, za pritisak ima dosta lekova samo treba da se nađe dobra kombinacija i režim uzimanja.
   U vezi ishrane samo opšte preporuke: više manjih, laganih obroka.

Comments are closed.

Podeljeno