Sve što niste znali o zubnima implantima i mostovima. Cena i razlike.

Podelite:

Ako ste se ikada pitali šta su implanti, koje su cene zubnih implanata, kako se ugrađuju mostovi i koje su razlike evo stručnih odogovora koje nam donosi Dr stomatologije Miloš Radulović

Freeimages.com

Freeimages.com

Uzroci gubitka zuba mogu biti kvar zuba, trauma ili jednostavno nepostajanje klice zuba. Bilo koji da je razlog, nedostatak zuba donosi sa sobom i određene posledice. Tako, ukoliko je u pitanju gubitak nekog od prednjih zuba, onda su problemi prvenstveno estetski, dok bi gubitak bočnog zuba doveo do funkcionalnih problema.

Brojni pacijenti kojima nedostaje jedan ili više zuba nalaze se pred dilemom na koji način ih nadoknaditi. Danas se ovaj problem najčešće rešava na jedan od dva načina: postavljanjem mosta ili ugradnjom implanta. Oba rešenja nisu idealna i svako od njih ima svoje prednosti i mane.

Pitajte Stomatologa Dr Miloša Radulovića online.

Kada govorimo o mostu, najveća prednost ovog rešenja ogleda se pre svega u osnosu cena/kvalitet. Izrada mosta ne zahteva posedovanje skupe opreme, te je zbog toga ovu vrstu nadoknade moguće dobiti kod skoro svakog stomatologa. Ukoliko se ispoštuju pravila izrade, most može biti dugog veka. Pored ovoga, period koji je neophodan da se izgubljeni zub nadoknadi mostom meri se danima. Sa druge strane, nedostaci izrade mosta podrazumevaju pre svega uključivanje dva susedna zuba u samu strukturu mosta. Naime, za njegovu izradu neophodno je ukloniti oko polovinu (najčešće zdrave) tvrde zubne mase sa dva (a nekada i više) susedna zuba. Ovakvo žrtvovanje je neophodno, kako bi se ti zubi iskoristili kao nosači za budući most.

Implanti, sa druge strane, imaju obrnute prednosti i mane. Naime, iako su sve više rasprostranjeni, njihova cena je i dalje glavni razlog zašto se mnogi odlučuju za druge alternative. Treba imati na umu da krajnju cenu implanta ne određuje samo njihova osnovna cena, već i skupa oprema i materijali koji su neophodni za njihovu ugradnju. Period neophodan za potpunu rehabilitaciju implantom iznosi u nekim situacijama i nekoliko meseci. Ovo je neophodno kako bi se implant u potpunosti vezao za kost i, ukoliko se ne bi ispoštovao ovaj period, moglo bi doći do njegovog odbacivanja. Treba naglasiti da oralna higijena nakon ugradnje implanta treba da bude na visokom nivou, jer je to najbolji način da se spreči moguće odbacivanje samog implanta. Najveća prednost ogleda se u tome što se ugradnjom impalnta, koji predstavlja zamenu za koren zuba na koji se kasnije postavlja navlaka ili krunica, izbacuje potreba za uključivanjem susednih zuba. Samim tim je ova procedura, sa biološke tačke gledišta, mnogo povoljnija.

Gubitak zuba vremenom dovodi do pomeranja susednih zuba i do zatvaranja bezzubog polja. To ima za posledicu pomeranje kako susednih, tako i zuba suprotne vilice, što sve dovodi do međuviličnih poremećaja i promena u načinu žvakanja. Zato, ako vam nedostaje neki zuba, nadoknadite ga što je pre moguće.

Pogledajte Tabelu:

 

Most

Implant

Period izrade 5 do 10 dana 2 do 6 meseci
Izbor stomatologa Skoro svi Specijalisti i za to obučeni stomatolozi
Cena Od 70 do 300 (po članu mosta) Od 400 do 900
Estetske mogućnosti Od prosečne do visoke Od prosečne do visoke
Neophodna oralna higijena Dobra Savršena
Pošteda susednih zuba i struktura Niska Visoka
Mogućnost nepredviđenih troškova Mala Velika

 

 

Pitajte Stomatologa Dr Miloša Radulovića online.

eKlinika.rs – piše Dr Miloš Radulović

Podeljeno