Svi znamo da se BOKVICA stavlja na rane, ali da li znate ŠTA sve ova biljka LEČI?

Foto: Wikimedia/Nicke L
Podelite:

Bokvica je jedna od najrasprostranjenijih lekovitih biljaka i u te svrhe se koristi već vekovima. Saznajte šta sve leči ova čudotvorna biljka

Foto: Wikimedia/Nicke L

Foto: Wikimedia/Nicke L

Bokvica je višegodišnja lekovita biljka koja je rasprostranjena po celom svetu. Raste na travnjacima i livadama do 2.500 metara nadmorske visine, a može da naraste i do pola metra.

Iako je i stabljika bokvice lekovita, uglavnom se koriste njeni listovi, koji se beru od početka maja do avgusta, dok je biljka u cvatu, a seme još uvek nije sazrelo. Listovi se suše u hladovini, na promaji, a lekoviti su samo oni listovi koji zadrže zelenu boju i kad se osuše.

Bokvica sadrži čitav niz vitamina i minerala, kao što su vitamini C i K, zatim tanin, pektin, holin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin.

Zahvaljujući svim ovim aktivnim sastojcima bokvica deluje kaoantibiotik. Sveže isceđen sok se koristi za lečenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti.

Blagotvorno deluje i na organe za varenje, pa se preporučuje za lečenje dijareje, zapaljenja sluzokože želuca i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a neka istraživanja su pokazala da ekstrakt bokvice leči i hemoroide.

Ako bokvicu želite da stavite na ranu ili opekotinu, sveži listovi treba da se iseckaju i popare, a zatim nanesu na ranu.

Čaj se priprema veoma jednostavno – kafenu kašičicu suvih, isitnjenih listova bokvice prelijte s 2dl ključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procedite. Čaj možete piti preventivno, a možete ga koristiti i kao obloge za lečenje konjunktivitisa.

(eKlinika.rs/Telegraf.rs)


 

PITAJTE DOKTORA ONLINE:

PITAJ DOKTORA ONLINE: www.eklinika.rs

Podeljeno