Svila bi mogla zauvek da promeni savremenu hirurgiju

Podelite:

Šrafovi napravljeni od čiste svile korišteni su u popravci slomljenih kostiju u okviru istraživanja koje bi moglo da transformiše savremenu hirurgiju.

svila

 

Američki naučnici kažu da metalni zavrtnji mogu biti zamenjeni šrafovima od prirodnih vlakana koji se postepeno razlažu u telu. Do sada je ova tehnika testirana samo na glodarima.

Svila je nekada korištena za pravljenje hirurškog konca, ali od nedavno se koristi i u izradi modernih medicinskih implanta.

U novom istraživanju tim medicinskih inženjera Tufts univerziteta u Masačusetsu napravio je šrafove od medicinske svile uz pomoć posebno dizajniranih kalupa.

Šrafovi su zatim ugrađeni u polomljene udove pacova i uspešno funkcionisali u trajanju od četiri do osam nedelja. Do kraja studije, svila je počela da se razlaže.

Fleksibilnost ovog materijala i mogućnost razgradnje daju mu prednosti u odnosu na metal.

Vođa istraživanja dr Dejvid Kaplan rekao je za BBC News: „Budućnost je veoma uzbudljiva. Imamo u vidu čitav niz ortopedskih uređaja na osnovu ovog materijala. Oni ne remete rendgensko zračenje, ne pokreću aktivaciju alarma i ne izazivaju osetljivost na hladnoću“.

Nedavno su nemački istraživači presvukli silikonske implante za grudi tankim slojem proteina svile. Prekliničke studije ukazuju da to smanjuje bolne reakcije na estetski zahvat.

Novo istraživanje objavljeno je u žurnalu Nature Communications.

Izvor: B92.net

Podeljeno