Terapija koja uspešno uništava leukemiju uskoro dostupna svima?

Podelite:

Lekari prvo vade pacijentove T-limfocite, koje igraju ključnu ulogu u imunološkom sistemu. Nakon toga doktori te ćelije reprogramiraju prenošenjem novih gena u njih.

profimedia

 

Nik Vilijamsu lekari su dijagnostikovali leukemiju kad je imao četiri godine, a sve donedavno, nijedna terapija nije uspela trajno da ukloni tu opaku bolest. Nakon što su iscrpljene sve konvencionalne metode, njegov otac je odlučio da porazgovara sa njim.

Kad je napunio 14 godina, Niku je njegov otac Džon objasnio kako su lekari isprobali sve što im je dozvoljeno konvencionalnim putem, zračenje, hemoterapiju i transplantaciju koštane srži. Ništa nije dalo dugoročne rezultate.

Postojao je još jedan mogući tretman, a taj je bio eksperimentalna terapija na Univerzitetu u Pensilvaniji. Džon je sina upitao da li je svestan šta bi značilo da ta terapija ne uspe.

– Shvatio je da bi mogao da umre. Primio je to stoički – rekao je Džon za CNN.

CNN

 

Nekoliko meseci kasnije, Nik je otputovao iz svog doma u Virdžiniji u Filadelfiji, kako bi se uključio u program eksperimentalnog lečenja. Ta nova terapija značajno se razlikovala od konvencionalnih, jer je umesto napadanja ćelija raka otrovima poput hemoterapije i zračenja, zapravo koristila Nikove imunološke ćelije, koje su lekari reprogramirali, u borbi protiv ćelija raka.

Dakle, u navedenoj terapiji, lekari prvo vade pacijentove T-limfocite koje igraju ključnu ulogu u imunološkom sistemu. Nakon toga doktori te ćelije reprogramiraju prenošenjem novih gena u njih. Nakon vraćanja u telo pacijenta, svaka ta T-ćelija se umnoži na njih 10.000. Te nove ćelije kreću u lov i istrebljenje ćelija raka u telu pacijenta.

(Telegraf.rs/ Izvor: Dnevni avaz)

 

Podeljeno